Fostul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman, care a fost reținut, miercuri, de polițiști pentru infracțiuni legate de fraudarea votului la alegerile locale din vara anului trecut, nu a fost arestat preventiv.
Magistrații Judecătoriei Fălticeni au respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni de arestare pentru 30 de zile, și l-au pus pe Ilie Gherman sub control judiciar pentru 60 de zile.
Gherman este cercetat pentru „fals intelectual în formă continuată” (11 acte materiale) şi „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării”.
În perioada martie- aprilie 2016, Ilie Gherman ar fi întocmit adeverinţe false prin care 11 romi din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, deţin case în satul Herla, comuna Slatina. Cele 11 persoane au solicitat viză de flotan în comuna Slatina astfel încât să poată vota la alegerile din vara anului trecut. Este vorba despre Bîrsanu Laura Mariana, Stanciuc Adriana, Alexoaia Melentina, Blanari Daniel Cătălin, Bolohan Petrică Laurenţiu, Ciurariu Iulian-Claudiu, Honceriu Aurel, Stanciu Adriana Ionela, Struţuc Marius-Gabriel, Struţuc Dănuţ Gheorghe şi Vodă Gloria Ramona.
Fost primar din Suceava, reținut de polițiști. Ce acuzații i se aduc
Pe durata controlului judiciar, Gherman trebuie să respecte mai multe condiții: „a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul de urmărire penală în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei din sat/comuna Slatina nr. 281, judeţul Suceava; c) să se prezinte la sediul Poliţiei mun. Fălticeni – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, judeţul Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 Cod procedură penală pe durata măsurii controlului judiciar inculpatul Gherman Ilie va trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată; b) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii Bîrsanu Laura Mariana, Stanciuc Adriana, Alexoaia Melentina, Blanari Daniel Cătălin, Bolohan Petrică Laurenţiu, Ciurariu Iulian-Claudiu, Honceriu Aurel, Stanciu Adriana Ionela, Struţuc Marius-Gabriel, Struţuc Dănuţ Gheorghe şi Vodă Gloria Ramona, participanţi la comiterea infracţiunii de „fals intelectual în formă continuată” şi „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării” c) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu martorii din cauză. d) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice. În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea – credinţă a obligaţiilor menţionate se poate lua faţă de el măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, organele de poliţie anterior menţionate având obligaţia de a verifica periodic respectarea de către inculpat a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus”.