Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO! Mii de persoane, la spectacolul obiceiurilor de iarnă de la Suceava

festival-de-datini-si-obiceiuri-suceava-31Mii de persoane din județul Suceava, dar și turiști, au participat, marți, în a treia zi de Crăciun, la Festivalul de Obiceiuri de Iarnă de la Suceava.

like-facebookOameni de toate vârstele au ascultat colindele și urăturile mai multor grupuri folclorice și au privit cu mare drag și admirație la fiecare formație care și-a prezentat obiceiurile.

De departe, cele mai apreciate au fost dansul căiuților și al urșilor. Parada celor aproximativ 40 de formații de mascați și urători participante a avut loc pe traseul cuprins între Direcția Agricolă Suceava și centrul orașului. Între grupuri s-au aflat pe lângă cele din județul Suceava și din județele Botoșani și Iași, dar și din Ucraina.

Parada a fost deschisă de „Malanca” lui Ștefan cel Mare din Vicovu de Sus. Grupul este format de un călăreț îmbrăcat în costum domnitorului Ștefan cel Mare, rolul fiind jucat de agentul -șef de poliție de frontieră, Petru Bodârlău, însoțit de călăreț urmat de un car tras de boi din zona Gura Humorului.

Pentru prima dată însă la o paradă a formațiilor participante în fața Palatului Administrativ au fost puse garduri de către Inspectoratul Județean de Jandarmi la solicitarea conducerii județului. Aici a avut loc un scurt program a formațiilor participante din Vicovu de Sus , „Malanca” și un grup de colindători din Crasna-Ucraina și grupuri din Ostra, Stroiești și Mălini.

Colindătorii au fost răsplătiți cu colaci de către președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean și președintele Cj Suceava,Gheorghe Flutur. Colindătorii din Crasna au avut și urături speciale pentru prefectul județului, președintele CJ, conducerea Centrului Cultural dar și pentru IPS, Pimen arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. După programul din fața Palatului Administrativ a urmat festivalul „După datina străbună” din centrul Sucevei.

Între cei care au ținut să fie prezenți la primirea colindătorilor și urătorilor s-au numărat și subprefectul Ionuț Crețuleac, vicepreședinții CJ, Gheorghe Niță și Viorel Seredenciuc. Nu mai este o noutate pentru suceveni prezența interpretei de muzică populară din Ardeal, Ana Ilca Mureșan.

Pe esplanada Casei de Cultură Suceava, au fost: Urătorii de la Humor, Jocul caprei de la Mălini, Irozii de la Șcheia, Jocul căiuților de la Hănțești, Jocul caprei de la Poiana Stampei, Cerbul de la Corlata, Malanca de la Ostra, Ceata de la Dolheștii Mici, Jocul căiuților de la Zvoriștea, Urșii de la Volovăț, Jocul caprei de la Dolhasca, Urșii de la Udești, Bungherii de la Vama, Banda lui Jianu de la Botești, Malanca de la Stroiești, Căiuții de la Horodnic de Jos, Banda lui Harap – arnăuții de la Drăgușeni, Malanca de la Capu Codrului, Formația de căiuți de la Botoșani, Ceata de la Baia, Jocul căiuților Botoșana, Hurta (Împărații) de la Bosanci, Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Fântânele, Partia de la Pârteștii de Jos, Căiuții de la Calafindești, Malanca de la Todirești, Malanca de la Ilișești, Urșii de la Preutești, Turca (Frumoșii) de la Moara, Jocul caprei de la Fundu Moldovei, Malanca de la Bălăceana, Capre și urși de la Vulturești.

 


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Mos_Kute says:

    Uitati-va dvs cu oarecare atentie la imaginile: 8 (cu un mos bodrângă care nu-ş-ce kitsch-ăreşte,fiindca are barba…) apoi img 25,26,28. Acolo se vad niste fluturi(!) ,cea ce corespunde,nu-i asa ,perfect traditiei populare bucovinene a pupatului in kur! Caci unde ati mai vazut dvs. asa ceva? Si de ce? Si cine? Si ce va sa zica?
    http://prntscr.com/doscb8
    La acestea se potrivea ca nuca-n perete si costumul guşteresco-feşteresc a lui Flutur insuşi,ca sa se vada ca a primit mesajul…
    Si un agent de politie deghizat in Stefan cel Mare,ca sa se dovedeasca ca anumite spitale si asezaminte ,cele de la Costâna,Sasca,Teodoreni ar trebui extinse ,cu obligatia de a fi mult mai exigente la eliberarea de invoiri si permise pentru musterii lor institutionalizati.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*