Varza murată de Milişăuţi este o delicatesă cunoscută măcar în zona Moldovei, preparată de gospodarii localităţii unde mai toată lumea se pricepe la conservat legume. Îndeletnicirea a adus prosperitate oraşului încă din anii 1950, scrie Adevarul.
Milişăuţi este un oraş din judeţul Suceava aflat în sudul depresiunii Rădăuţi. Localitatea cu aspect rural, în care trăiesc în jur de 5.000 de oameni, a ajuns oraş în urma reformei administrative din 2004. Fosta comuna era deja celebră atunci, pe tot cuprinsul României, pentru rezultatele obţinute în beci de către sute de gopodari. Producţia de varză, castraveţi sau roşii murate sunt şi acum cartea de vizită a oraşului Milişăuţi. Anual, pe aproape 500 de hectare, agricultorii din Milişăuţi cultivă varză, recolta ridicându-se, în medie, la circa 16.000 de tone.
Leguma este vândută fie verde, fie murată sau tocată. Pe lângă varză, castraveţii sunt, de asemenea, cultivaţi pe câteva sute de hectare în localitatea suceveană. Bugetul local al oraşului provine în mare parte de la agricultorii locali. Pentru anul 2016, fondul financiar total al Primăriei Milişăuţi a fost de 7,3 milioane de lei, dintre care aproape 5 milioane de lei au provenit de la taxele şi impozitele plătite de persoanele fizice din localitate, reprezentând în jur de 70% din total.
„Milişăuţiul este o zonă cu tradiţie în ale murăturilor. Această tradiţie este moştenită din anii ’50, locuitorii cultivând încă de pe atunci varză, castraveţi, roşii pentru gogonele, tot ce înseamnă murătură. Cum alte surse de venit nu avem, ne ocupăm cu asta şi în secolul XXI. Este de lucru mult, investiţia este mare, bagi bani mulţi o dată şi-i primeşte înapoi pe rând. Practic, facem agricultură ca să supravieţuim. Statul ne ajută foarte puţin, subvenţii primesc doar marii întreprinzători, pe noi ăştia mai mici nici nu îi bagă în seamă“, a declarat Petru Seniuc, unul dintre cultivatorii de varză din Milişăuţi.
Bărbatul a explicat că anual investeşte undeva la 15.000 de lei în agricultură, iar veniturile obţinute se ridică la aproximativ 30.000 de lei. Agricultorul Petru Seniuc are o suprafaţă de teren de 1,7 hectare pe care cultivă mai multe soiuri de legume, dar cu preponderenţă varză. Din recolta obţinută, pune la murat 6-7 tone şi vinde direct, verde sau tocată, doar o singură tonă de varză. Bărbatul explică faptul că varza murată se vinde din august şi până la începutul lunii mai. Petru Seniuc mai spune că el, personal, comercializează murăturile la aproape jumătate din preţul oficial, din piaţă. Varza lui murată costă 3 lei kilogramul, castraveţii – 6 lei, iar gogonelele – 5 lei. Gospodarul are şi câteva produse mai speciale, cum ar fi gogoşarii umpluţi cu conopidă, ardeii cu varză tocată sau castraveţii cu sfeclă roşie, murături pentru care este nevoie de mai multă muncă. Clienţi din toată ţara Pe lângă clienţii din întreaga ţară care vin an de an la casa din Milişăuţi a lui Petru Seniuc ca să-şi facă rezerve pentru iarnă, gospodarul mai furnizează murături şi pentru restaurantele şi pensiunile din zonă. Produsele locuitorilor din Milişăuţi au început de câţiva ani să treacă şi graniţele ţării, murăturilor ajungând în magazine din Marea Britanie, Spania şi Italia.
Citeste mai mult: adev.ro/ohqw7w