Organizația județeană a PNL Suceava, prin președintele Gheorghe Flutur, și liderul PNL Pojorâta, Constantin Cosmaciuc, au fost dați în judecată de primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu. Șeful comunei este deranjat de acuzații aduse în campania electorală și le cere socoteală acestora la Judecătoria Suceava.
Codreanu solicită ca pârâții să achite daune morale de 15.000 de lei în solidar și să publice într-un ziar local timp de 5 zile consecutiv, pe cheltuiala lor, hotărârea ce urmează a fi pronunțată în cauză. Totodată, Codreanu solicită instanței ca aceștia să rectifice în mod public informațiile nereale din cuprinsul unei broșuri de promovare a lui Constantin Cosmaciuc pentru obținerea mandatului de primar al comunei Pojorâta prin publicarea de declarații de rectificare într-un ziar local și să plătească cheltuielile de judecată. Primul termen pe rolul instanței ar urma să aibă loc pe 25 octombrie.
În acțiunea care a fost înaintată instanței, primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu motivează care sunt cauzele care l-au determinat să ia decizia ca să se adreseze magistraților.
„În perioada 2008-2016 am exercitat funcția de primar am comunei Pojorâta, iar cu ocazia alegerilor locale organizate în luna iunie 2016 m-am înscris din nou în cursa electorală pentru ocuparea aceleiași funcții, fiind desemnat candidat din partea PMP Suceava. În aceeași cursă electorală s-a înscris și Cosmaciuc Constantin care a fost desemnat de Organizația Județeană a PNL Suceava drept candidat pentru ocuparea funcției de primar al comunei Pojorâta. Pe durata campaniei electorale, Cosmaciuc a editat o broșură de promovare a candidatului, broșură întocmită de acesta purtând sigla PNL, iar în cuprinsul acestei broșuri au fost inserate afirmații false și defăimătoare cu privire la modul în care mi-am exercitat atribuțiile de primar în mandatul anterior”, se arată în plângerea adresată instanței.
Codreanu susține că întreruperea finanțării investiției „Reabilitare, modernizare și extindere cămin cultural” din cauza unor cercetări ale DNA precum și faptul că au fost contractate credite la Trezorerie cu rate împovărătoare, care ar crea iminența măririi taxelor și impozitelor locale, sunt nereale și defăimătoare, dar și că bugetul local nu a fost grevat cu datorii de 2.100.000 lei, așa cum ar susține pârâții, cuantumul sumei ce urmează a fi restituită din acest buget în rate eșalonate pe parcursul a 5 ani fiind de numai 566.607 lei.
În sesizare, Codreanu dezminte informațiile apărute în broșura electorală cum că proiectul de modernizare Școala cu clasele V-VIII din Pojorâta; DJ 175 B Pojorâta-Rarău și Aducțiune apă potabilă în Pojorâta și sat Valea Putnei au fost demarate și implementate înainte de 2008 și doar finalizate după acest an și că acestea au fost realizate în cele două mandate ale edilului.
Primarul Bogdan Codreanu, aflat la al treilea mandat, se arată nemulțumit și de faptul că liberalii arată în aceeași broșură că investițiile în spațiile verzi ar fi fost făcute cu sume ce revoltă pe fiecare cetățean al comunei.
„Nici aceste afirmații nu sunt reale în contextul în care prin contractul de lucrări încheiat între Primăria comunei și SC Consgarden SRL, executantul s-a obligat să amenajeze dar și să întrețină spațiile verzi, prețul lucrării fiind de 16.000 de lei. În raport de situația de fapt expusă anterior, este evident că, prin broșura editată și difuzată în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016, pârâții au transmis publicului și electoratului informații false cu scopul de a mă discredita, de a defăima activitatea desfășurată de mine în calitate de primar al comunei, de a-mi diminua șansele de a obține un mandat un nou mandat de primar aducându-se astfel atingere onoarei, reputației și demnității mele”, se mai arată în sesizarea făcută instanței.