Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentanții Stațiunii Popăuți din Botoșani, fermieri din Suceava și Botoșani, dar și oameni de afaceri au discutat, joi, cu ambasadorul României în Qatar, dar și cu un puternic om de afaceri trimis de Guvernul Statului Qatar, despre posibilitatea încheierii unui parteneriat privind exportul de carne de oaie către țările arabe.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că își dorește să încurajeze lanțul integrat de industrie alimentară, de aceea a chemat și județul Botoșani în acest proiect.
„Va trebui să încurajăm fermierii să se asocieze cu procesatorii și dacă vom asigura pe piață, la nivelul ăsta, pentru început 100-200 de tone de carne, cred că vor avea și crescătorii de ovine de câștigat, și procesatorii, și România, și vor avea și partenerii. Ce vrea partea din Qatar, vrea un parteneriat pe termen lung, și am discutat de dimineață să ne trimită o echipă de specialiști pentru a face schema pas cu pas de funcționare. Le-am explicat că marea parte a oilor sunt crescute în liber la noi, e procedeul extensiv, stânile care au 300- 600 de capete și 7-8 luni pe an sunt la pășunat, numai în perioada de iarnă este furajare și mai e un specific, mai ales pentru zonele de munte, producția este bio în procent de 80%. Nu se fertilizează, nu se dau furaje intensive și trebuie și acest lucru de ținut cont. Cred că putem lega ceva, de aceea eu voi insista până ce se organizează crescătorii de animale să câștige și ei. Uitați-vă că până acum am vândut la a doua, la a treia, la a patra mână și au câștigat samsarii și intermediarii. Asta discutăm cu cei din Qatar, care sunt în centrul golfului, de acolo se duce către Arabia Saudită, către Emirate, către Bahren, către Iran, către toate țările consumatoare de carne de oaie”, a spus Flutur.
După-amiază, delegația din Qatar a mers la Dumbrăveni, apoi urmează o vizită la crescătorii din Asociația de Ovine din Suceava.