Peste 10.000 de oameni a numărat Festivalul Bucovina Rock Castle 2016. Fie că şi-au cumpărat bilet ori abonament, fie că au ales să privească evenimentele stând dincolo de garduril, spectatorii s-au putut bucura de prezenţa celor mai renumite trupe de rock atât din ţară, cât şi din străinătate.
Un eveniment de succes a fost și ediția din acest an, mii de priviri, sute de ropote de aplauze şi zeci de refrene au caracterizat această ediţie a festivalului de rock. Pe toată durata ediției din acest an, s-au vândut bilete cu brățări ca elemente de siguranță și s-au aflat două urne inscripționate „solidaritate cu victimele de la Colectiv”.
În perioada 18-20 august, rockul a fost cel care a scris poveşti în Cetatea de Scaun a Sucevei, prin prezenţa celor mai cunoscute trupe atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Și în ciuda unor preoți în frunte cu pr. Justinian Cojocar, președinte al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, din Suceava, care au cerut interzicerea evoluției trupei „sataniste” Dark Funeral din Suedia, festivalul a fost la înălțime. Nu au fost incidente, iar oamenii legii au fost mai liniștiți ca niciodată. Preotul profesor Justinian-Remus A. Cojocar, presedinte al Asociatiei Culturale “Sfantul Mitropolit Dosoftei” Suceava se întreaba într-un memoriu public daca “nu se supară Dumnezeu pe noi dacă-i lăsam pe acesti sataniști” să cante la festival.
Iata mai jos memoriul:
“Printre trupele invitate se afla si Dark Funeral din Suedia. Pe pagina lor de internet: www.darkfuneral.se se afla clipul de prezentare al trupei in care ard cruci, pentagrame, tin in maini cranii si capete de porci, beau sange de animal.
Tinuta lor este inspaimantatoare si respingatoare.
Temele pe care ei le promoveaza prin muzica lor sunt Satanismul si respingerea Crestinismului. Dam exemple de cateva nume ale albumelor: Vobiscum Satanas, Teach children to Worship Satan, Diabolis interium.
Apreciem munca organizatorilor si stim ca intentia si scopul este de a oferi un festival variat si reusit sucevenilor si turistilor care vin in Suceava.
Pe pagina de prezentare a festivalului Bucovina Rock Castle se mentioneaza ca banul public se mai cheltuie si pe acte de cultura, ca muzica este o legatura puternica intre tati, mame, fii si fiice, frati, surori si simpli cunoscuti.
Consideram ca prezenta trupei Dark Funeral este o imensa greseala. Nu vrem din banul public sa fie platita trupa Dark Funeral! Concertarea acestei trupe nu este act de cultura, si nu va crea o legatura puternica intre oameni, asa cum se doreste. Muzica trebuie cantata, nu zbierata si racnita. Muzica este optimista si vesela si ne duce cu gandul la lucrurile frumoase.
Nu avem nevoie de trupa aceasta satanista la festival. Nu avem nevoie de invocatori ai lui Satana. Din reprezentarile lor de pana acum, la inceput ei fac o invocare si aduc jertfa diavolului intregul concert, pe care-l considera o rugaciune pentru cel rau.
Chiar daca nu vor arde cruci si nu vor aduce animale si nu vor improsca si vor bea sange de animal, insasi rugaciunea diabolica si incantarea Diavolului in cadrul melodiilor, ne obliga sa luam atitudine. Nu au ce cauta la festival si nu trebuie sa cante!
Suntem un popor crestin si credincios. Avem traditii sanatoase si frumoase crestine. Sa ne aparam monumentele istorice de poluarea fonica agitatoare pentru Diavol!
Nu ne putem bate joc de inaintasii nostri aducand satanistii sa cante. Nu exista niciun loc potrivit sa canti diavolului. La Cetatea de Scaun este un paraclis unde oamenii in istorie s-au rugat lui Dumnezeu si unde si de acum inainte se vor ruga lui Dumnezeu.
Oare nu se supara Dumnezeu pe noi daca-i lasam sa cante pe acesti satanisti? Sa avem evlavie la ocrotitorul orasului nostru Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, la Voievodul Sfant Stefan cel Mare care a aparat tara si cetatea de cotropitorii pagani si s-a luptat pentru ca noi astazi sa fim crestini.
Venim cu rugamintea de a actiona cu mult calm si intelepciune si sa opriti concertarea trupei Dark Funeral la Festivalul Bucovina Rock Castle!
Dumnezeu sa ne ajute pe toti in toate!”
Pe espalanada Cetății și în interior, s-au aflat câteva tarabe unde s-au vândut tricouri, dar și alte obiecte de design care dau notă rokerilor. Cei care nu au vrut să ajungă lângă scena special amenajată pentru evoluția trupelor, au ales să asculte piesele stând fie pe platou, fie în apropierea acestuia. Mulți însă au venit pentru a dansa și a interpreta melodiile alături de artişti. Asta pentru că pentru timp de trei zile, Suceava s-a transformat în capitală a rockului. Fie că au fost fani ai trupelor, fie că au fost, iniţial, doar simpli trecători prin spaţiul de desfăşurare ale concertelor, spectatori au devenit cu toţii. Sucevenii dar și mulți veniți din țară, s-au adunat cu miile ca să se bucure de atmosfera creată de formaţiile prezente.
Mulți dintre rokerii din țară au venit cu corturile așa cum de alfel obișnuiesc ei.
„Eu sunt bucuros că am reuşit să ajung la concertul lor. E formaţia mea preferată Vița de Vie. Ascult de când aveam 14 ani”, ne-a mărturisit Andrei, un tânăr care apreciază formaţia, mai ales – spune el – pentru profesionalismul de care dă dovadă.