Cea de-a doua întâlnire organizată de Consiliul Județean Suceava a fost mai degrabă un eșec. Aproximativ 40 de suceveni care lucrează peste hotare au venit la Palatul Administrativ din Suceava pentru a participa la discuții cu conducerea Consiliului Județean, Instituției Prefectului, șefii de deconcentrate.
O reuniune slabă din punct de vedere al prezenței sucevenilor din Diaspora și câțiva au ridicat probleme care sunt deja normale în România și implicit, în județul Suceava. S-a putut vedea clar că interesul celor din străinătate este cel mai probabil să își vadă familia, prietenii, să petreacă și să fie mai puțini interesați în a-și spune off-urile în fața celor care conduc județul. Câțiva primari din județ au fost chemați și ei să participe la discuții, iar unii dintre aceștia au și ridicat problemele pe care le întâmpină dar și-au exprimat și intenția de a colabora cât mai bine cu Dispora.
Adrian Loghin, în vârstă de 39 de ani, din Bunești, lucrează de 3 ani în Germania. Și-a deschis o firmă de construcții pe cont propriu și susține că poate spune că este un om împlinit, dar peste hotare și nu în țara natală care nu sprijină IMM-urile și nici oamenii ca să aibă o viață mai bună.
„De la vârsta de 18 ani am vrut să fac ceva în viață și să mă bucur nu numai eu dar și familia pe care o voi avea. Nu realizam mare lucru în țară. În urmă cu 3 ani după ce am fost în Dublin, am ajuns în Germania. Aici cu ajutorul unui cetățean german am deschis o firmă care acum are și profit. Timp de 2 ani nu am avut controale, am fost lăsat să desfășor activitatea și am progresat. Statul german te ajută să te și califici, să mergi mai departe ori în România sistemul birocratic, băncile și controalele distruc oamenii. Vorbim aici, dar degeaba”, a spus Adrian Loghin, care după vacanță va pleca în Germania cu soția și copilul pentru că acolo au un alt nivel de trai.
Ion Corniciuc lucrează de 7 ani în Germania și a cerut curse aeriene directe între Suceava și orașe importante de pe teritoriul statului german.
„Suntem o comunitate mare de suceveni și avem nevoie de curse aeriene directe”, a spus bărbatul.
Au fost și voci din sală care au mai cerut să fie redus numărul de ore pentru obținerea unor informații sau depunerea unor cereri la EON. Cert este că la cele două ședințe ale conducerii județului cu Diapsora, numărul sucevenilor care lucrează peste hotare a fost foarte mic dar vocali în mediul virtual.
Primarul comunei Adâncata,Viorel Cucu a spus: „Dacă în perioada lunii august vin foarte mulți din străinătate acasă,vă pot spune că marea problemă este a succesiunilor. Știm că acesta nu se poate face așa ușor și o parte înțeleg dar o altă parte nu. Nu se poate pune probleme că este un locuitor din comuna care a plecat în afară și a ajuns la primărie și nu este un angajat care să îl îndrume. Avem un Grup de Acțiune Locală<Codrii Bucovinei> iar în acest moment avem sută la sută bani pentru accesare proiecte pe bani europeni adresate persoanelor fizice”, a spus primarul comunei.
La ședința de vineri, au participat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul județului, Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, șefi de deconcentrate, primarii din Adâncata, Dărmănești, Liteni, Hânțești, Mănăstirea Humorului, Comănești, Bunești și Rădășeni.
„Nu ați fost vorbăreți astăzi. Pregătim Târgul de la Milano și aș dori ca oferta turistică și gastronomia să fie prezentă; insistăm pe partea a doua a lunii septembrie. Astăzi, am convenit cu Ambasada României la Londra și cu oamenii noștri din Diaspora, la Londra <Seară bucovineană>. Trebuie să ne pregătim foarte bine oferta turistică. În al doilea rând, la solicitarea dvs, dorim copii din diapsora în tabără în județul Suceava pentry 2017. Aveți toată deschiderea. CJ vă va sprijini. În al treilea rând, începem să lucrăm la site-ul CJ pentru Diaspora cu poveștile de succes. Vom posta proiecte făcute, realizate și în curs, lăsăm oamenii să își spună ei poveștile și viața lor. Pentru data viitoare să fie și mai pregătită reuniunea să avem o bază de date, iar oamenii comunică mult pe internet. Și în al patrulea rând Diaspora poate fi principalul suport în sprijinul curselor internaționale de avion. Oricând am încerca să convingem operatorii de turism dacă nu vă organiați și nu vă grupați și nu știți sau nu aveți informații operatorilor degeaba. Constituiți-vă în nuclee ca să umplem Aeroportul Ștefan cel Mare de la Suceava cu călători”, a spus Flutur.