Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Steliana Miron: „Cum se poate ca un primar reținut pentru luare de mită să fie promovat și apoi reales ?!”

steliana mironPatru deputați independenți propun ca primarii care sunt condamnați după preluarea mandatului să fie obligati să suporte costurile generate de alegerile anticipate ce se impun, fie singuri – dacă au candidat independent, fie în solidar cu partidul din partea căruia a candidat. Proiectul legislativ a fost depus la Senat și este inițiat de deputatul Partidului National Democrat Daniel Fenechiu, susținut de alți trei deputați independenți: Blajut Viorel-Ionel, Deaconu Mihai și Tănase Răzvan-Ionuț.

Senatorul PNL, Steliana Miron, a declarat că propunerea colegilor din Parlament este una corectă și că situația juridică a unui candidat trebuie să fie nu numai responsabilitatea acestuia dar și a partidului care îl susține.

„Un bun exemplu a fost la aceste alegeri când candidați aflați în arest preventiv au fost aleși primari. Cum se poate ca un primar reținut pentru luare de mită să fie promovat și apoi reales ?!Eu personal..susțin această inițiativă legislativă și o consider binevenită” a spus parlamentarul sucevean.
like-facebook
Cei patru deputati susțin că recentele alegeri locale din 5 iunie 2016 au reliefat – și nu pentru prima dată, o situație în care mai mulți candidați aflați în cursul unor proceduri judiciare penale – urmăriți penal sau chiar trimiși în judecată, unii dintre aceștia chiar aflați în arest preventiv, au candidat la funcția publică de primar sau consilier, parte dintre aceștia fiind chiar aleși.

Nu este firesc să cheltuim banul public pentru a organiza alegeri generate de vacantarea functiei de primar generate de condamnarea acestuia prin hotarare judecatoreasca definitivă privativă de libertate, incompatibilitate sau pierderea drepturilor electorale stabilită prin sentința penală definitivă. Responsabilizarea candidatilor și a partidelor/alianțelor care îi susțin este o prioritate pentru evolutia democratiei, iar respectul pentru banul public impune ca acesta sa fie recuperat, ori de câte ori cheltuirea ese generată de culpa cuiva”, afirma Fenechiu in expunerea de motive ce însoțește proiectul.

Inițiatorii propun ca propunerile de candidati să conțină și declarații pe propria răspundere cu privire la existența/inexistența unei urmăriri penale împotriva candidatului sau situații de incompatibilitate ori conflict de interese constatate de ANI, semnate și datate de candidați, precum și de copiile actelor de identitate ale candidaților.

În situația în care candidatul la funcția publică de primar face obiectul unor proceduri judiciare penale ori se găsește în stare de incompatibilitate sau conflict de interese constatat de ANI, acesta va indica în declarația pe propria răspundere infracțiunile pentru care este urmărit penal și stadiul urmăririi penale/judecății și/sau obiectul constatărilor ANI, precum și ca angajamentul ca, în ipoteza în care finalizarea procedurii judiciare ar genera vacantarea funcției de primar, obținuta în urma alegerilor, se obligă să suporte – singur, în situația unei candidaturi independente sau în solidar cu partidul/alianța politică sau electorală care îl propune, în situația în care este propus de un partid sau alianța politica/electorală, toate costurile generate de organizarea alegerilor anticipate.
De asemenea, proiectul prevede ca partidul sau alianța politica/electorală care au propus candidatul au obligația, sub sancțiunea respingerii înregistrării candidaturii, să prezinte o declarație semnată de liderul partidului sau persoanele împuternicite să reprezinte alianța, prin care să confirme că au cunoștiința de situația juridică a candidatului și se obligă ca să suporte cu candidatul propus toate costurile generate de alegerile anticipate, dacă acesta va fi condamnat.

„Achitarea costurilor generate de organizarea alegerilor anticipate se face în temeiul unui ordin emis de prefect, în baza calculului întocmit de unitatea administrativ-teritoriala în care a activat primarul al cărui mandat a încetat. Ordinul prefectului constituie titlu executoriu”, mai prevede proiectul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*