Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Aliemntelor (DSVSA) Suceava a început controalele pentru produsele care vor fi pe masa de Paște. Se va avea în vedere procesarea, depozitarea, comercializarea,transportul produselor de origine animală şi nonanimală precum şi abatorizarea şi mişcarea animalelor în perioada Sărbatorilor Pascale.
Va fi verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi va fi sancţionată orice încalcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Totodată, la nivelul DSVSA, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioada 18.04 – 30.04.2016 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În vederea desfăşurării corespunzătoare a acestor acţiuni, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor vor informa primăriile asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară.
De asemenea, în cazul în care există posibilitatea amenajării temporare de către administraţiile pieţelor, a unor locuri special amenajate temporar în care să poată fi asigurate condiţiile de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor şi iezilor, primăriile au obligaţia să anunţe D.S.V.S.A.Suceava în vederea asigurării personalului de specialitate pentru supravegherea sanitară veterinară a desfăşurării acestor activităţi şi controlul sanitar veterinar al animalelor vii şi al produselor obţinute de la acestea.
Târgurile de animale sau locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor organizate de către administraţia pieţelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor şi avizul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.