Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO! Festivalul Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă, la Fundu Moldovei

festival de muzica corala religioasa fundu moldovei suceava (30)În localitatea Botuș, comuna Fundu Moldovei din judeţul Suceava, a avut loc duminică, 27 martie, Festivalul-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă “Buna Vestire”. Cea de-a XXVI-a ediţie 2016, s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen şi a adunat 20 coruri sau formaţii corale din toată Moldova din care trei formații corale au susținut recitaluri.
Centrul Cultural Bucovina, prin secţia Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale al Consiliului Judeţean Suceava, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Fundu Moldovei şi Societatea de Cultură “Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei, a organizat pe 27 martie, la Căminul Cultural din Botuș, comuna Fundu Moldovei, cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă “Buna Vestire”.like-facebook

festival de muzica corala religioasa fundu moldovei suceava (1)La eveniment au participat: Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, parlamentarii Gheorghe Flutur, Steliana Miron, Neculai Bereanu, Cezar Cioată, Radu Surugiu, primarii in Siret, Pojorâta și Breaza, directorul adjunct al Direcției Silvice Suceava,Valerian Solovăstru, autorităţi locale şi iubitori ai muzicii religioase bisericeşi.

Manifestarea a fost completată de prezenţa meşterilor populari din zonă Câmpulungului dar și din alte localități din județul Suceava care au expus ouă încondeiate, obiecte de cult şi ceramică. Juriul celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă “Buna Vestire” a fost alcătuit din Constantin Arvinte, compozitor,dirijor și folclorist București, lector univ.doctor Zamfira Dănilă, Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, lector univ. dr.Dorina Iușca de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, prof. Sever Paraschiv Dumitrache, Colegiul de rtă Ciprian Porumbescu din Suceava, prof.Oana Sîrbu Botezat-consultant artistic la Centrul Cultural “Bucovina”, Ovidiu Foca, dirijor, directorul Casei de Cultură a municipiuli Rădăuți și conferențiar doctor Bogdan Nicolau, redactor, radio Iași.festival de muzica corala religioasa fundu moldovei suceava (2)

Înființat în anul 1990 ,la inițiativa lui Ion Iacob, în prezent președintele Societății de Cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Molodvei, a beneficiat de-a lungul timpului, alături de Primăria comunei, de sprijinul Consiliului Județean, Consiliului Local, a sponsorilor și a Bisericii prin Ahiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Obiectivele principale ale festivalului vizează, în primul rând, promovarea valorilor autentice ale creației corale de cult ortodox, a cântecului patriotic și revigorarea mișcării corale.

Potrivit directorului Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, de-a lungul celor 25 de ediții ,au evoluat pe scena festivalului peste 50.000 de participanți din țară inclusiv, localități din județul nostru.

festival de muzica corala religioasa fundu moldovei suceava (3)Înalt Preasfinţitul Pimen a rămas plăcut impresionat de corurile prezente la festival, făcând referire, în cuvântul rostit, la cântecul patriotic şi la tradiţiile noastre româneşti. IPS a făcut apel la credință, precizând că omul nu trebuie să se îndepărteze de Dumnezeu și de poruncile lui.

„Cuvântul credință, cuvântul frumos,cuvântul adevăr toate trei au aceeași rădăcină. Când omul se îndepărtează de Dumnezeu și de poruncile lui,el se urâțește ca și natura. Noi, românii am înțeles și am păstrat această frumusețe în icoană, în arhitectură, construirea unei case în cântecul nostru popular, cântarea bisericească și costumul popular. Această frumusețe ca cea care își are rădăcinile în învățătura crediței creștine se exprimă la acest festival inițiat din inspirația sfântă de oameni care sunt prezenți și astăzi, cu ocazia începutului mântuirii noastre Buna Vestire. Acest festival are loc într-o zonă unde frumosul se întâlnește la tot pasul. Nu poate să fie o cântare bisericească sau populară mai fumoasă decât cea din Bucovina. Nu poate să fi un costum popular mai frumos decât cel din Bucovina? Nu pot fi icoane mai frumoase decât cele din Bucovina, să ne gândim în primul rând la icoanele cu picturile și la icoanele de la bisericile de pe timpul lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș. Nu poate fi un peisaj mai frumos decât cel din Bucovina…Și ce nu este mai frumos în Bucovina? Oameni mai frumoși, milostivi, ajutători ca cei din Bucovina. Rog pe bunul Dumnezeu ca inițiatorii acestui festival și continuatorii să îi păstreze în duhul adevărului, credinței noastre strămoșești, duhul dragostei de neam, de țară și de frumos”,  a spus IPS Pimen.

Potrivit primarului comunei, Tudor Zdrob, ediția din acest an se desfășoară așa cum deja a devenit o tradiție, pe cinci secțiuni : coruri de copii, coruri din licee cu profil muzical, coruri din licee cu alt profil, coruri ale aşezămintelor culturale şi coruri parohiale.

„Muțumesc inițiatorilor acestui festtival, că sunt astăzi alături de noi, domnii Ion Iacob și Aurel Buzincu fiind chiar în sală, iar doamna Rodica Dominte transmite cele mai alese gânduri și succes festivalului”,  a spus edilul comunei, celor prezenți în sala Căminului Cultural din Botuș,acolo unde s-a desfășurat evenimentul.

Organizatorii au ținut să pună și în acest an în valoare tradiția sărbătorilor pascale și conversarea lor. Nu au lipsit nici meșterii populari renumiți în încondeierea ouălor recunoscuți nu numai în țară, ci și în întreaga lume.


Loading...

loading...

2 Comentarii

  1. noname says:

    si totusi, oficialitati am vazut ca au fost……cel mai important lucru al unui festival-concurs….CASTIGATORII cine sunt? sau conteaza doaar propaganda politica?

    Răspunde
  2. Ela says:

    Chiar așa! Cine a câștigat concursul?

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*