Localnicii din orașul Dolhasca și satele aparținătore solicită revenirea la statutul de comună. Aproximativ 300 de locuitori au fost prezenți duminică, la Casa de Cultură din Dolhasca, și și-au dat acordul pentru revenirea la statutul de comună, nemulțumiți fiind de taxele și impozitele care s-au mărit odată cu modificarea Codului Fiscal.
Mai mult, Dolhasca, ajuns oraș, nu a mai putut accesa fonduri europene, dar și fonduri guvernamentale destinate mediului rural ca alte comune din județul Suceava. Oamenii sunt hotărâți să organizeze un referendum pentru a transforma orașul din nou în comună și amenință că nu vor plăti taxele și impozitele pentru terenul care nu aparține de localitatea lor.
Chiar dacă au statut de oraș, localnicii din Dolhasca și din satele arondate trăiesc ca la sate, cu sobe pe lemne și WC-ul în fundul curții. Puțini sunt cei care se bucură de apă caldă și căldură de la centralele proprii. Marea transformare de care a beneficiat Dolhasca nu a adus niciun avantaj, iar despre încălzirea în sistemul centralizat nici vorbă.
Chiar și cei care locuiesc la blocuri au sobe pe lemne. Oamenii din aceste locuri sunt obișnuiți cu munca câmpului și așa vor rămâne. Puțini sunt cei care au locuri de muncă și despre un investitor puternic care ar veni în zonă încă nu se vorbește. Ca mai peste tot în țară, lipsa unui loc de muncă i-a determinat pe mulți să ia calea străinătății.
Primarul orașului, Maria Cojocariu, a informat duminică publicul despre materialele supuse dezbaterii publice și a făcut completări în ce privește avantajele și dezavantajele în cazul în care prin referendum se trece la statutul de comună sau se rămâne la cel de oraș.
Proiectul a fost inițiat de primarul orașului, Maria Cojocariu, fiind supus în dezbatere pentru ședința publică de duminică și a fost acceptat aproape în unanimitate de public. Cei care au luat cuvântul și-au exprimat acordul pentru revenirea la statutul de comună, urmând ca pe data de 18 martie, ora 14.00, materialele prezentate în ședința publică să fie supuse aprobării în ședința Consiliului Local Suceava. În cazul în care acesta va trece de votul aleșilor local, așa cum a fost cuprins în proiect, referendumul ar urma să aibă loc în data de 24 aprilie 2014.