O pensiune din Bucovina reprezintă nu doar un loc în care de te porți relaxa și admira peisajul, ci ea însăși este o atracție. Este vorba despre Chalet Hovel, o pensiune agroturistică, situată în localitatea Mănăstirea Humorului din judeţul Suceava. O căsuţă cochetă, cu finisaje contemporane, dar care se încadrează perfect în arhitectura zonei, prin proporţiile armonioase şi echilibrul volumelor. Pensiunea a fost proiectată de Elena şi Ciprian Hison, doi arhitecţi tineri și extrem de talentaţi, iar banii investiţi au fost obţinuţi, în mare măsură, din fonduri europene, potrivit fabrikadecase.com.
„Aveam terenul de la buncii soţului şi ne-am gândit că ar fi o idee bună să facem ceva cu el. Zona este foarte frumoasă şi liniştită, iar în jur sunt o mulţime de atracţii turistice”, povesteşte Elena.
„Iniţial, luasem în calcul varianta unui restaurant, dar asta ar fi însemnat un alt tip de management şi mult mai mult timp pierdut. Amândoi avem un program încărcat şi ne-ar fi fost imposibil să ne ocupăm de un astfel de proiect. Ideea unei pensiuni a apărut după ce ne-am întors dintr-o excursie în SUA. Am închiriat o cabană în Parcul Naţional Yellowstone. Am găsit cheia într-o cutie poştală, iar la final, am lăsat-o în acelaşi loc. Nici nu am cunoscut proprietarul. Ne-am zis că nu ar fi rău să încercăm să promovăm conceptul şi în România”, explică tânăra.
Începuturile au fost cu oarecare emoţii pentru că îşi imaginau că cei care vin în zonă pun mare preţ pe gastronomia locurilor. Chalet Hovel nu are restaurant propriu, proiectul fiind gândit, mai degrabă, ca o casă de vacanţă. Cu toate acestea, din 2013, de când au inaugurat pensiunea, Ciprian şi Elena au găzduit o mulţime de turişti şi, spre surprinderea lor, au constatat că oamenii sunt foarte mulţumiţi de acest tip de cazare.
„Sunt multe familii care vin la noi pentru câteva zile, împreună cu copiii sau cu prieteni apropiaţi. Poate că unii ar considera că este mai comod să ai pe cineva care să gătească sau să servească masa, însă turiştii ne-au spus că tocmai asta apreciază: intimitatea”, spune Elena.
Prin spatele curţii trece pârâul Magherniţa, iar partea haioasă este că tocmai această denumire neaoş românească a dat numele pensiunii. Chalet, pentru că proprietarii voiau ceva cu rezonanţă pentru turiştii străini, iar Hovel, pentru este traducerea adaptată, în limba engleză, a cuvântului „Magherniţa”.
Deşi în momentul de faţă funcţionează ca pensiune, Chalet Hovel a fost gândit inițial ca o casă particulară. O parte din bani au fost obținuți din fonduri europene, aşa că destinaţia imobilului nu poate fi schimbată câţiva ani.
„În momentul de faţă, privim totul ca pe o investiţie, iar lucrurile merg chiar mai bine decât ne aşteptam. A fost destul de dificil să accesăm fonduri europene, pentru că este multă birocraţie la mijloc, dar altfel nu am fi putut finaliza proiectul. Cunoşteam oameni care au obţinut finanţare de la Bruxelles, dar am apelat şi la un consultant pentru a face dosarul. Ştiam, în mare, despre ce e vorba, dar nu pot spune că ne-am fi descurcat fără ajutorul cuiva din domeniu”, explică Elena.
„Chiar dacă am mai completat cu bani de la noi, fondurile europene ne-au ajutat mult. Într-adevăr, documentația este stufoasă, iar lucrurile avansează greoi, însă, în final, se merită. Important este să nu te lași descurajat”, crede tânăra.