Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Serviciul Anticoruție Suceava: 91 dosare penale în 2015, cele mai multe pentru luare de mită

dgaÎn cursul anului 2015, activitatea Serviciului Județean Anticorupție Suceava a fost orientată spre îndeplinirea obiectivelor instituţionale prevăzute în Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2012 – 2015 şi asumate prin Planul Unic de Activităţi al Direcţiei Generale Anticorupţie
Astfel, a fost vizată creşterea capacitaţii de intervenţie şi acţiune în domeniu, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava acţionând cu preponderenţă pe cele două coordonate majore, respectiv prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat al Serviciului Județean Anticorupție Suceava.

like-facebookPentru conştientizarea personalului din structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne referitor la riscurile la care se expun în cazul săvârşirii unor fapte de corupţie, s-au organizat şi desfășurat întâlniri de lucru (informări – instruiri) cu reprezentanţii diferitelor structuri, respectiv cu personal din cadrul I.P.J Suceava, I.S.U Suceava, I.J.J. Suceava, Sectoarele Poliție de Frontieră Suceava, Instituția Prefectului Suceava – S.P.C.R.P.C.Î.V – S.P.C.E.E.P.S, Consiliu Județean Suceava – D.J.E.P, Centrul Medical Județean Suceava și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.

Astfel, în cursul anului 2015, ofițerii S.J.A. Suceava au organizat şi desfăşurat 82 acţiuni la care au participat 1372 cadre MAI, din care 276 cu funcții de conducere și 1116 cu funcții de execuție. Dintre aceste activități, 35 au fost informări la care au participat 616 cadre MAI (87 cu funcții de conducere și 529 cu funcții de execuție), iar 47 au fost instruiri, la care au participat 756 cadre MAI (179 cu funcții de conducere și 577 cu funcții de execuție).

În 2015, au fost realizate 7 activități preventive în colaborare cu alte instituții (Instituția Prefectului Suceava, Consiliul Județean Suceava, S.I.P.I Suceava și I.T.M. Suceava) la care au participat 149 persoane. Totodată, au fost comunicate 14 informări preventive către aceste instituţii.
A fost promovat un spot audio cu conţinut preventiv şi au fost distribuite 60 afișe, 3450 pliante și 215 alte materiale cu conţinut preventiv.

De asemenea, lucrătorii S.J.A. Suceava au desfășurat 29 activități de identificare a riscurilor la corupție, 21 activități în cadrul Grupurilor de Lucru la care au participat 70 consilieri de integritate din structurile teritoriale ale M.A.I şi au fost elaborate 9 documente referitoare la managementul riscurilor de corupţie.
Aceste activităţi au avut rol de creştere a gradului de conștientizare a funcționarilor publici cu privire la consecințele riscurilor la care se expun în cazul săvârșirii unor fapte de corupție. În acest sens, în cursul anului 2015, 9 lucrători de poliție au formulat denunțuri prin care au sesizat faptul că li s-au oferit sume de bani în schimbul neîndeplinirii atribuțiunilor de serviciu.
La S.J.A. Suceava în cursul anului 2015 au fost primite și soluționate un număr 99 petiții, 11 apeluri TelVerde și au fost consiliate, în afara programului de lucru, 20 de persoane.

Pe linia activităților de cercetare penală, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava au urmărit îmbunătăţirea nivelului de calitate, operativitate şi finalitate judiciară, consolidarea colaborării cu unităţile de parchet, precum şi creşterea nivelului de profesionalizare a lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

În cursul perioadei analizate au fost înregistrate 91 dosare penale, 38 dintre acestea fiind din sesizare proprie. Dintre acestea, 32 au fost cu referire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, 7 pentru dare de mită, 9 pentru trafic de influenţă, 33 pentru infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, iar în alte 10 dosare au fost efectuate cercetări pentru probarea altor infracţiuni decât cele de corupţie, asimilate sau în legătură cu acestea.
În 11 dosare s-a dispus începerea urmăririi penale, respectiv 1 de către DNA, iar 10 de către alte unităţi de parchet.
În cursul anului 2015, în dosarele instrumentate de lucrătorii SJA Suceava, au fost cercetate 53 de persoane, după cum urmează: 2 pentru luare de mită, 1 pentru dare de mită, 1 pentru trafic de influență, 12 pentru cumpărare de influență, 7 pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 și 30 pentru săvârșirea altor infracțiuni decât cele de corupție, asimilate infracțiunilor de corupție sau în legătură cu acestea.

Dintre acestea, 8 persoane făceau parte din rândul personalului MAI (3 având funcții de conducere, iar 5 funcții de execuție), iar 5 au fost puse sub învinuire pentru fapte de corupție (2 dintre ele pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și 3 pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000).

Au fost inculpate 54 de persoane, după cum urmează: 2 pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, 12 pentru cumpărare de influență, 13 pentru infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 și 27 pentru săvârșirea altor infracțiuni decât cele de corupție, asimilate infracțiunilor de corupție sau în legătură cu acestea. Din cei 54 de inculpați, 7 făceau parte din cadrul MAI.

De asemenea, în cursul perioadei analizate, în cadrul dosarelor penale instrumentate au fost reținute 10 persoane, din care 4 lucrători MAI și arestate preventiv 3 persoane, dintre care 1 persoană din cadrul MAI.

În privința soluțiilor pronunțate de către unitățile de parchet, au fost întocmite rechizitorii în 8 cauze (1 de către DNA și 7 de către alte unități de parchet), 6 dintre acestea fiind întocmite ca urmare săvârșirii unor fapte de corupție.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*