Spitalul Județean Suceava a demarat o nouă investiție în cadrul unității spitalicești. Anunțul a fost făcut, luni, de directorul Spitalului, Vasile Râmbu, fiind vorba de un centru modern de radioterapie oncologică. Centrul va fi realizat prin parteneriat public-privat. Proiectul va fi implementat în 8-12 luni și valorează 13 milioane de euro.
„Reprezentanții firmei au câștigat licitația constând într-o suprafață de 1000 metri pătrați situați la spitalul vechi, între compartimentul de dermatologie și oncologie pentru investiția în acest centru. Incindeța bolii canceroase este extraordinară în România. Statisticile nu ne avantajează deloc, este în plin progres această boală, poată mai importantă decât subiectele zilei, însă asta este moda… la români și la ruși, ca atunci când apare un subiect la zi, acel subiect să fie monitorizat. Nu a fost ușor să ajungem aici. Am încercat încă din 2013, cu sprijinul Consiliului Județean, am făcut atunci două proceduri, au fost sau nu suficienți ofertanți, însă am reușit în cele din urmă la stadiul să încheiem acest contract cu firma Lotus SRL din Cluj Napoca, firmă nouă apărută pe piață care are ca obiect de activitate dezvoltarea radioterapiei în plan național și internațional. Noi îi primim cu toată încrederea și toată speranța”, a spus Râmbu.
De cealaltă parte, reprezentanții firmei clujene susțin că au construit un centru similar la Sibiu și că cel de la Suceava ar putea fi regional.
„Ceea ce dorim să facem și să aducem o soluție pentru bolnavii de cancer și un partener pentru Spitalul Județean Suceava. Suntem parteneri cu firme din străinătate dar și din țară cu peste 20 de ani de experiență în furnizarea de soluții integrate, de proiecte medicale la cheie. Potrivit unor studii internaționale, peste 50 la sută din bolnavii oncologici ar trebui să beneficieze la un moment dat al tratamentului și de radioterapie. În România, 72 la sută din acești pacienți nu au nevoie de acest tratament de radioterapie, în țara noastră fiind foarte puține centre de radioerapie și dotate cu echipament corespunzător dar și a platoului imagistic care poate depista în timp util cancerul. Un astfel de centru există la Iași iar lista de așteptări este mare. Există aici la Suceava posibilitatea ca odată cu deschiderea centrului să ajutăm și pacienții din Ucraina și Republica Moldova. Se dorește ca acest centru să fie un pilon de referință pentru pacienții de aici, dorindu-ne tratamente oncologice complete. Suprafața este de 1000 de metri pătrați, proiectul derulându-se în două face.În prima fază va fi instalat un echipament performant de radioterapie și un computer tomograf iar în momentul în care lucrurile avansează și se obține o capacitate de 80 la sută de ocupare se va trece în faza a doua în care al doilea echipament de radioterapie va fi implementat și în medicina nucleară. Costurile investiției sunt de aproximativ 350 de milioane de euro”, susțin reprezentanții firmei.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că Spitalul județean are resurse umane și o bună gestiune.
„Sunt convins că mulți din cei care sunt pacienși, din păcate și suferă de această maladie, își doresc una astfel de sistem implementat în Suceava. Ar însemna foarte mult pentru ei, să nu mai plece la Iași, Târgu Mureș sau Cluj, Viena sau chiar peste hotare. Pacienții să beneficieze de un tratament acasă, aproape de cei dragi. Sperăm să fie implementat cât mai repede. Dacă vreți ne putem lua și la întrecere. Avem în derulare și modernizarea UPU a Spitalului Județean”, a spus Nechifor.