Consiliul Județean Suceava a votat în unanimitate, vineri, în cadrul unei ședințe etraordinare, asocierea cu Consiliul Local (CL) Suceava, pentru participarea în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021. Discuțiile pe tema acestui subiect au fost făcute atât de președintele CJ, Cătălin Nechifor, de primarul Sucevei, Ion Lungu, și de consilieri județeni.
Decizia a venit la numai o zi după acceptul dat de Consiliul Local, pentru ca dosarul să fie înaintat Ministerului Culturii. Candidatura Sucevei va avea sloganul “Inspiră, imaginează, simte!”, iar logo-ul va fi imaginea Cetății de Scaun.
Chiar dacă a primit girul aleșilor județului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut observaţii în toate punctele strategiei culturale a municipiului Suceava ce urmează să fie armonizată cu noile obiective stabilite.
Nechifor a amintit că în şedinţa CJ Suceava, la care a fost prezent şi primarul Ion Lungu, că administraţia judeţeană a decis din 25 iulie 2015 că va susţine necondiţionat participarea Sucevei la această competiţie, pentru a demonstra că există susţinerea politică a CJ.
„Am spus necondiţionat şi nu nelegal”, a spus Nechifor, subliniind că, în aceste condiţii, a fost necesar să fie modificat acordul de asociere propus de CL Suceava, astfel încât să se respecte legislaţia.
Preşedintele CJ Suceava a atras atenţia celor care au elaborat Strategia culturală a municipiului reşedinţă de judeţ că lipseşte „Bucovina de dincolo. Este vorba despre un concept integrat teritorial. Asta e soluţia”.
Nechifor a criticat faptul că includerea Regiunii Cernăuţi în această strategie a fost apreciată de consultantul Primăriei ca inoportună, pe motiv că nu ar înţelege priorităţile Uniunii Europene.
În opinia lui Nechifor, atitudinea consultantului este greşită, în condiţiile în care UE finanţează proiecte transfrontaliere România – Ucraina, Ungaria – Ucraina sau Polonia – Ucraina.Potrivit lui Nechifor, din cauză că în această strategie nu a fost inclusă regiunea ucraineană, nu s-a reuşit obţinerea de documente suport din Cernăuţi, dar că există un acord formal al autorităţilor de acolo.
În opinia lui Nechifor, în comparaţie cu Iaşi, Cluj, Timişoara sau Craiova, Suceava nu are ce obţine în această competiţie, în timp ce Bucovina poate reprezenta un avantaj. El a propus corectarea acestor aspecte, în condiţiile în care procesul verbal al şedinţei CJ Suceava ar putea fi folosit ca suport pentru sprijinul obţinut într-un proiect cultural conturat în jurul Bucovinei istorice.Nechifor a amintit că desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 este o competiţie foarte grea şi este important ca Suceava să vină cu un concept diferit de alte oraşe candidate, acesta fiind cel al Bucovinei.
„Bucovina e un concept teritorial, multicultural, multietnic. Avem o istorie de peste două sute de ani împreună”, a arătat Nechifor, subliniind că are acceptul formal al autorităţilor din Regiunea Cernăuţi şi că se va ocupa să se obţină protocolul între Suceava şi Cernăuţi pentru susţinerea proiectului.
În opinia lui Nechifor, desemnarea Sucevei ca şi capitală culturală europeană va însemna o şansă pentru a putea fi implementate mult mai repede investiţii majore de infrastructură de drumuri expres şi căi ferate, pentru că se impune creşterea accesibilităţii spre această zonă.