Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Festivalul Lăptarilor și Drumul Lemnului, de un real succes, la Câmpulung Moldovenesc

festival campulung (10)Mii de oameni au participat, duminică, la Festivalul „Târgul Lăptarilor”,  aflat la cea de a XV-a ediţie şi Festivalul „Drumul Lemnului”, ediţia a V-a, desfășurat pe Stadionul Municipal “Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc.

Pe lângă crescătorii de animale și vizitatorii veniți special la acest eveniment al oamenilor de la munte s-au aflat oameni politici atât din tabăra PSD, cât și din tabăra PNL, în frunte cu liderii lor, Cătălin Nechifor și respectiv Gheorghe Flutur.

Nu au lipsit parlamentarii Steliana Miron, Neculai Bereanu, Dumitru Pardău, Radu Surugiu, primari și viceprimari din zona de munte între care primarul și viceprimarul din Fundu Moldovei, primarul din Vatra Moldoviței, primarul din Moldovița.

festival campulung (7)Oficialitățile au fost așteptate de gospodari, care și-au etalat cele mai frumoase exemplare de cai de rasă, de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale și de cei mai destoinici localnici purtând straiele naționale în sunet de buciume.

A fost o manifestare déjà cunoscută şi aşteptată în zona de munte, devenită manifestare anuală, o sărbătoare a crescătorilor de taurine şi a procesatorilor de lapte, care, împreună produc, respectiv înnobilează alimentul ce reprezintă prima hrană pentru om.festival campulung (8)

La acest târg au participat firme al căror obiect de activitate este producerea şi comercializarea utilajelor, destinate prelucrării laptelui şi lucrărilor agricole cu specific montan. Anual participă şi gospodarii din Câmpulung Moldovenesc, care în fermele proprii cresc animale, ce sunt evaluate de către o comisie de specialitate. În cadrul acestor manifestări au fost organizate standuri cu produse lactate, avicole, pomicole, ale marilor şi micilor procesatori.

Sărbătoarea are deja un nume consacrat “Târgul Lăptarilor” şi “Drumul Lemnului” și se desfăşoară anual, în ultima zi de duminică din luna septembrie sau în prima zi de duminică a lunii octombrie, în localitatea cea mai încărcată de tradiţii şi de istorie din Bucovina, Câmpulung Moldovenesc, atribut la care se adaugă frumuseţea peisagistică, bunătatea şi înţelepciunea oamenilor din zonă. Programul acestor sărbători a inclus manifestări folclorice, concursuri, divertisment, discuţii pe teme profesionale.
festival campulung (11)
Edilul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a întâmpinat oficialitățile, potrivit tradiției locale cu pâine și sare dar și afinată bucovineană de către gospodari ai orașului. Consilierul județean Ioan Piticari, cunoscut ca un renumit fermier din zonă împreună cu cele două fiice a avut bucuria, alături de primar de a le oferi oficialităților să guste din colac și să le cinstească cu afinata bucovineană.

Oficialitățile prezente au fost invitate apoi să viziteze standurile, urmând ca mai apoi să urce pe scena special amenajată pentru a se adresa celor prezenți. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a fost încântat de obiectele din lemn făcute de către un sculptor din zonă inclusiv de cârjele din lemn și chiar a primit cadou un exemplar alături de primarul Mihăiță Negură.festival campulung (12)

Edilul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a întâmpinat oficialitățile, potrivit tradiției locale, cu pâine și sare, dar și afinată bucovineană făcută de către gospodari ai orașului.
like-facebook
„Pentru Consiliul Județean Suceava este o onoare să fim parteneri din nou aici, la acest festival, alături de primar, Consiliul local, lângă cei care sunt gospodari în acest bazin de munte.Vreau să salut pe tot cei prezenți inclusiv parlamentari.Văd și foarte mulți primari din acest bazin de munte. Chiar dacă vremea este puțin mai răcorăasă cred că avem cu ce să ne încălim pentru că Eu mi-am luat și o cârjă așa mai de bătrânețe. A m văzut foarte multe produse natural făcute din fructe de păduri. Avem și partea de meșteșuguri tradiționale, avem lemnul care ne caracterizează, avem laptele și produsele lactate, avem tot ce este mai bun în zona de munte aici ….Sperăm să ne vedem și la anul tot aici”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

festival campulung (13)Vă felicit pentru organizare și îmi doresc ca în anii viitori să văd o expoziție mult mai puternică a crescătorilor de animale pentru că Bucovina are crescători de animale. Știm prin ce necazuri treceți dvs., dar cred că astăzi la Câmpulung Moldovenesc trebuiau să fie mai mulți crescători de animale. Și spun asta pentru că Direcția Agricolă și celelalte instituții ale statului să se implice mai mult.Sunt mulți crescători care nu pot să-și transporte animalele pentru că e drumul lung, ar trebui să prezentăm ca să avem ce sărbători. Drumul Lemnului este un proiect pe care l-am început eu.Vreau să se înțelegă bine, drumul lemnului aici unde este una dintre cele mai vechi școli silvice din țară pe care am absolvit-o cu onaore și eu trebuie să vorbească de la sămânța de molid până la lemnul de rezonanță care din pădurile Moldoviței a făcut vioara Strativarius. Poate că puțină lume știe lucrul ăsta. Drumul Lemnului nu trebuie să însemne drumul cherestelei spre portul Constanța. Drumul Lemnului trebuie să însemne civilizația oamenilor care trăiesc lângă pădure și beneficiază de ea. Mihăiță, primarul dvr. este un om extraordinar și mă bucur că aici a organizat Întâlniri Bucovinene cu răsunet în toată țara și alte țări din Europa. Sunt convins, că ne vom întâlni anul viitor și anii viitori cu mai mulți crescători de animale și producători adevărați din Bucovina.Țineți la Bucovina că merită acest lucru”, a spus președintele PNL, Gheorghe Flutur.

„Este o onoare și în același timp o plăcere pentru acești crescători de animale să se întâlnească aici așa cum de altfel Festivalul Târgul Lăptarilor a devenit o tradiție. Am ajuns și la cea de a V a ediție a Drumului Lemnului. Am reușit și în acest an să sărbătorim crescătorii de animale și oamenii muntelui”, a spus primarul din Câmpulung, Mihăiță Negură.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*