Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Elevi nevoiți să învețe într-o școală ca un grajd

WC-scoala-cotuscaÎn comuna Păltinoasa problemele curg gârlă. Primăria funcţionează într-o sală de sport, iar şcoala din centrul comunei stă nefolosită de ani de zile, chiar dacă s-au cheltuit bani pentru renovare. Şcoala cu clasele I-VIII din cătunul Țâmpoceni seamănă cu un grajd – nu este împrejmuită, nu are nicio sursă de apă, nici măcar o fântână sau un WC pentru elevi. Copiii merg la toaletă sub cerul liber, pe unde apucă, scrie ziarulevenimentul.

like-facebookLa Țâmpoceni se ajunge greu. Cătunul se află pe vârful unui deal, la circa doi kilometri de vatra comunei Păltinoasa de care aparţine administrativ. Drumurile de acces spre cătun sunt pietruite, dar foarte înguste. Şcoala cu clasele I-VIII este înconjurată de case mici şi înghesuite, în care trăiesc chiar şi câte trei generaţii. În sătuc sărăcia este la ea acasă. Oamenii, cei mai mulţi de etnie rromă, trăiesc doar din ajutor social. Din acest motiv le este teamă să-şi spună păsul, ca nu cumva să-i lase primarul fără puţinii bani de pâine.

Oamenilor le este frică pentru că le taie ajutorul social, dar să ştiţi că la noi este sărăcie. Au făcut drumul spre Țâmpoceni, dar au pus nişte bolovane de nu poţi să treci peste ele cu căruţa. Iarna, după ce ninge, la noi nu mai ajunge ambulanţa”, am aflat de la Costel Solomon, unul dintre localnici.
În atâta sărăcie, şcoala pare să fie cea mai răsărită clădire din cătun. Este mai mare decât casele care o înconjoară. Totuşi, condiţiile în care învaţă copiii de la Ţâmpoceni sunt dezastroase, dacă ne raportăm la normal. Şcoala nu este împrejmuită, iar în aşa-zisa curte pasc porcii şi caii şi se plimbă nestingheriţi câinii. Clădirea cu două încăperi a fost construită în urmă cu 25 de ani, iar acum este plină de găuri. Tencuiala a căzut pe la colţuri, iar acoperişul, spun oamenii, este o sită.

„Primarul ştie, dar nu face nimic ca să îndrepte situaţia. S-ar putea folosi de fondurile destinate rromilor, ca să ne facă şcoala. Nu are fântână, nu are gard”, ne-a spus Paraschiva Solomon.
În acest an, la Țâmpoceni învaţă aproape 40 de copii. Jumătate sunt de clasă pregătitoare şi cealaltă jumătate vin la grădiniţă. Educatoarea şi învăţătoarea se străduiesc să-i ajute să citească, să socotească şi să scrie, însă drumul spre cunoaştere este greu. Cei mici ajung în sala de clasă când şi când, uneori doar pentru lapte şi corn. Alteori nu vin deloc pentru că nu au haine, încălţăminte sau merg cu părinţii la cerşit.

„Avem câteva familii care trăiesc din cerşit. Altele vând fier vechi. Alţii merg cu ziua. Nu avem ce să facem”, a mai spus bunica Paraschiva în timp ce-şi legăna nepotul în braţe.
Cele mai mizerabile clase din judeţ

Fără îndoială, şcoala din cătunul Ţâmpoceni este cea mai insalubră din judeţ. Unitatea are un grup sanitar pe care cei mici nu au voie să-l folosească şi ajung să-şi facă nevoile pe unde apucă, sub cerul liber. „WC-ul nu este sigur. Părinţii au dreptate, copiii se duc acasă la baie sau…”, ne-a spus învăţătoarea Alina Buta.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*