Șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui, a propus, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca la nivelul Comandamentului, să existe o evidență a scurgerilor apelor de mină de la toate exploatările și minele închise din județ, dar și de la cele deschise.
Burlui s- a declarat nemulțumit asupra faptului că un județ trebuie să stea pentru rezultatele analizei de laborator care să vină de la Bacău. El spun că Suceava ar trebui să dețină astfel de laboratoare.
„Ar fi, poate, de bun augur, dacă am avea o situaţie foarte strictă a scurgerilor apelor de mină, din toate minele pe care le avem în judeţ. Şi din minele închise şi din minele deschise. Să ne gândim şi la calitatea acestor scurgeri. Al doilea aspect pe care l-aş ridica: s-ar impune, poate, pentru unele scurgeri de apă de mină să avem staţii de epurare proprii? Dacă da, atunci ar trebui făcute demersurile necesare, să vedem unde şi cine ar trebui să facă acest lucru. De regulă, poluatorul ar trebui să ia măsuri. Un alt aspect cu care ne-am confruntat: nu ştiu dacă era cazul să stăm la mâna Bacăului, să ne dea rezultatele probelor de la ape. La nivelul judeţului avem laboratoare care să lucreze la nivel continuu, 23 din 24? Când vorbim despre poluare, ne gândim la oamenii care pot să folosească apa, aerul, solul, şi, atunci, nu putem să aşteptăm până când, dimineaţă, începe cineva programul şi porneşte aparatele”, a spus Burlui.