IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a împlinit, astăzi, 86 de ani. Înalta fața monahală și-a sărbătorit ziua printr-o slujbă arhierească din care au făcut parte un sobor de preoți în frunte cu PS Macarie Drăgoi, al Europei de Nord și IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
La slujba special organizată pentru a-l sărbători pe IPS Pimen au ținut să fie alături, pe lângă credincioși, fețe monahale și preoți de mir, maici de la biserici și mănăstiri din județ, între care starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, stareța Mănăstirii Voroneț, stareța Mănăstirii Vatra Moldoviței, preotul de la Biserica din Milișăuți, Lisaura, Bosanci și Dolhasca.
Nu au lipsit nici autoritățile județului și locale. Prefectul județului, Constantin Harasim, șeful ISU, gen.de brigadă Ioan Burului, primarul Sucevei, Ion Lungu, directorul general de la General Construct,Viorel Nuțu, consilierul județean PSD, Mihai Grozavu sunt doar câteva personalități care au fost prezențe la Mănăstirea „Sf Ioan cel Nou” din Suceava și l-au felicitat personal. Preț de jumătate de oră, la slujbă a asistat și președintele CJ, Cătălin Nechifor, părăsind biserica înainte ca evenimentul religios să fie gata.
Autorități, oameni de afaceri, preoți și maici i-au strâns mâna și l-au felicitat
Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a oferit drept cadou pe lângă un frumos buchet de flori și un tort, în timp ce starețul de la Mănăstirea Sihătria Putnei, arhimandritul Nectarie, i-a oferit o icoană care îl reprezintă pe Sf Ioan, pictată cu foiță de aur de călugării de la acest complexul monahal.
„Înalt Prea Sfinția Sa este atașat de noi și ne-a sprijinit. De rugăm de fiecare dată pentru sănătate preasfinției sale și să fie alături de noi încă mulți ani”, ne-a spus starețul de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.Stareța Mănăstirii Voroneț s-a aflat între credincioșii și fețele monahale prezente la eveniment.
„Unul dintre fii duhovnicești ai marelui Dumnezeu este și IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Dumnezeu l-a învrednicit să ajungă la această vârstă cu multă dăruire, cu multă putere de muncă, putere pe care cei tineri nu prea o mai au pentru că la IPS Pimen nădejdea este la Dumnezeu.Din tinerețe și până acum să se pună în slujba lui Dumnezeu dar și în slujba oamenilor, a semenilor. Îl cunosc de destulă vreme,încă înainte de a fi arhiepiscop,de când era ghid la Putna. Îl cunosc de atâta timp și știu că toată viața a fost în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Redeschiderea Mănăstirii Voroneț și-a pus-o la temelie, a fost una din realizările IPS Pimen, când a devenit arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Cu ajutorul lui Dumnezeu, iată au trecut 24 de ani, de când sub oblăduirea Inalt PreaSfinției Sale, cuvântul de învățătură, Voronețul a progresat și cred că lucru acesta se vede în ceea ce este în jur. Nu am făcut vâlvă și nu facem pentru că de fapt,așa cum spuneam, suntem niște unelte în mâna lui Dumnezeu cu care să ne punem și noi în slujba aproapelui nostru. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca să-l țină mulți și fericiți ani pentru a ne călăuzi pe calea spre D-zeu, pe calea spre mântuire”., a spus starețul.
IPS Pimen: Am să îmi fac un program să văd ce mai lipsește IPS Pimen a mulțumit tuturor celor prezenți că au ținut să-i fie alături în această zi. Înalta față monahală a spus că „am să îmi fac un program să văd ce mai lipsește” și așa cum spun cărțile sfinte „ să facem cele bune ca să ne îndreptăm pentru greșelile făcute”.
IPS Pimen a amintit că este legat de Bucovina și că a reușit să aibă câteva realizări între care cămine de bătrâni și grădiniță de copii.
„De la fiecare cum sunteți dvr., învăț câte ceva. Mulțumim părintelui episcop Macarie, părintelui Teodosie, tuturor părinților prezenți aici, autorități locale și tuturor celorlalți credincioșii prezenți aici”, a spus IPS Pimen.
După slujba arhierească, ce prezenți au fost invitați la un discuție și o gustare la stăreția Mănăstirii Sf Ioan cel Nou din Suceava.
IPS Pimen s-a născut în satul Herăşti, comuna Greabăn, judeţul Buzău. Simţind chemarea spre viaţa monahală, în 1948 îşi îndreaptă paşii către Mănăstirea Neamţ. În ziua de 24 iunie 1982, a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991.