Un preot din județul Suceava vrea să deschidă un centru de toleranță. Preotul a reuşit să reabiliteze un centru pentru copiii fără adăpost, cu banii strânși de el, dar nu-l poate deschide pentru că de un an nu poate obţine un acord de la Ministerul Muncii.
El nu poate să angajeze personal, iar Primăria şi Consiliul Judeţean spun că n-au cum să-l ajute. Ca metodă de protest faţă de legea care nu-i permite să ajute copiii sărmani, părintele spune că are o ultimă soluţie.
„La mine mi-o murit şi nepoţii speranţei şi mi-o rămas o singură soluţie. Dacă pentru nişte copii care au nevoie de ajutor nu există nici o cale de a fi ajutaţi…Legea caselor de toleranţă nu o avem… clădirea e păcat să stea goală. Aş întruni toate condiţiile, mai ceva ca la Crucea de Piatră. Aş aduna nenorocitele alea din parcări şi de unde sunt, le-aş aduce din ploaie, din soare sub un acoperiş, la căldură unde ar avea toate condiţiile, doi, aş câştiga bani şi aş putea întreţine copiii. E singura soluţie ca metodă de protest, unde aş fi sigur că deputaţi, senatori, mari personalităţi ar face coadă. Cumpăr şi casă de marcat să nu vină DNa-ul să spună că fac evaziune fiscală”, spune preotul Mihai Negrea.
Clădirea în care ar putea funcţiona Centrul pentru copiii fără adăpost a fost încredinţată preotului de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Are 17 camere, cu două şi trei paturi, şi a fost renovată cu aproape 200.000 de euro.
„Eu fac un experiment, deschid semioficial casă de toleranţă, am banerul în pod, vi-l arăt, care-l pun pe clădire, astăzi gratuit, mîine se plăteşte şi invit la festivitate toţi senatorii, deputaţii şi pe ăştia. Să vezi cum vin şi stau la coadă să vadă fetiţele care vor fi aici pentru că la copii nu se înghesuie nimeni să vie. Şi o să fac diferenţiat cum se face acum al copii cu alocaţia, ăia care au mai multă nevoie, care nu le trebuie, deputaţii vor avea un tarif, senatorii alt tarif, aia însuraţi un tarif, aia singuri alt tarif”, a mai spus părintele.