Sucevenii sunt în continuare bătaia de joc a administrației locale. Nu există sezon de vară în care locuitorii Sucevei să nu rămână fără apă caldă. După ce reprezentantii Primariei Suceava s-au bătut în piept că Termica își bate joc de sucevenii racordați la sistemul centralizat, prin faptul că în fiecare vară, în luna august, furnizarea apei calde era oprită, această situație este „moștenită” în continuare.
Culmea, PNL își alocă orice investiție în municipiul Suceava și le prezintă în conferințe de presă de parcă ar fi banii partidului nu banii publici.
Reprezentanții Primăriei încearcă se lămurească în fiecare vară cum este cu sistarea apei calde în loc să caute soluții rapide pentru a nu se mai repeta aceleași situații neplăcute în fiecare an. Mai mult, firmele care câștigă licitația, fie și la „un preț mic”, își umplu buzunarele cu bani frumoși din moment ce se înscriu, participă și câștigă licitații. Poate au documentații importante, dar realitatea din teren este alta decât în birou. Doar cinci muncitori lucrau alene pentru înlocuirea vestitelor conducte care au lăsat sute de familii fără apă caldă.
Primarul Ion Lungu anunța inițial că sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi în această vară de lipsa apei calde decât în zonele unde se vor face lucrări, dar numai trei zile, se pare că perioada 3-8 august a devenit 27 iulie -15 august sau, în anumite zone, pe perioadă nelimitată.
Harșovschi: „Lăsați-mă cu faptul că trebuie să încălziți apa caldă în oale!”
Un exemplu concret este pentru zona ANL, dar și celalalte blocuri din împrejurimi din apropierea Gării Burdujeni. Firma Instal Expert din Botoșani a câștigat licitația la prețul cel mai mic. Unul din punctele de lucru este chiar în fața Gării și unde lucrau doar 5 muncitori.
Sute de oameni încălzesc apă pentru a face o baie pentru simplu fapt că respectiva firmă probabil are și cel mai mic număr de muncitori. Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, susține că se fac lucrări de înlocuire a țevilor, iar acestea se vor finaliza pe 15 august.
„Lăsați-mă cu faptul că trebuie să încălziți apa caldă în oale!”, spune Harșovschi.
Pentru a afla mai multe amănunte, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a precizat că trebuie luată legătura cu un anume domn Chițescu de la Compartimentul Investiții din Primăria Sucevei, persoană care dincolo de faptul că se pare că habar nu are cum este cu o organizare de șantier a spus doar că „Licitația a fost câștigată de o firmă care are prețul cel mai mic, iar dacă o să încercați să vorbiți cu patronul vă spun eu că nu stă de vorbă cu dvs”.
Întrebat dacă i se pare normal ca sute de oameni să aștepte să se finalizeze lucrarea de înlocuire a țevilor cu o firmă care are 5 oameni la punctul de lucru și dacă nu era normal ca această firmă să se concentreze să termine mai întâi un tronson după care să se mute la altul pentru a scurta perioada întreruperii apei calde, domnia sa a replicat: „Păi ce, ați vrut să fie 800?”.
Cartierul Obicini – fără apă caldă pe perioadă nelimitată
Și locuitorii cartierului Obcini al Suceavei vor rămâne, de la începutul lunii august, pe o perioadă încă nedefinită, fără apă caldă la robinete. Viceprimarul Lucian Harşovschi susține că, de luni, 3 august, societatea falimentară Termica Suceava face reparaţii în zonele din oraş în care conductele de transport şi distribuire a agentului termic sunt vechi şi într-o stare avansată de uzură. Intervenţiile vor dura 7 zile, inclusiv umplerea şi golirea instalaţiilor, însă obcinenii nu se vor bucura de reluarea furnizării întrucât în revizie intră şi punctele termice de cartier.
„Încep lucrările la punctele termice, în zonele 2, 3 şi 4 din cartierul Obcini. Aici, din nefericire, apa va fi oprită şi după ce va fi reluată în municipiu”, a spus Harșovschi.
Nici în zona „Cuza Vodă 2” din cartierul Burdujeni situația nu este mai roz, întrucât termenul de reluare este 15 august. Intervenţii în sistemul de transport şi distribuire a agentului termic sunt prevăzute pentru 3 zone sensibile de pe raza urbei reşedinţă. Termica va face de asemenea revizii în instalaţiile proprii din Lunca Sucevei, de întrerupere profitând, în acelaşi scop, şi producătorul de energie termică, Bioenergy.
„Într-o perioadă de o săptămână, cei de la Termica vor face propriile lucrări la fostul CET de cărbune din Lunca Sucevei. Totodată, Bionergy va face anumite reglaje, pentru care nu este nevoie de prea multe zile. Din 7 zile cât durează reparaţiile, 3 zile înseamnă golirea şi umplerea instalaţiilor, în restul municipiului având loc reparaţii punctuale, de schimbări de vane, în aşa fel încât, dacă survin avarii, sucevenii să nu aibă prea mult de suferit”, susține Harşovschi.