Mai puţini agricultori suceveni au depus, anul acesta, cererea unică de plată, respectiv cea pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic.
Potrivit Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, în campania din 2015, la centrele locale ale APIA au venit cu documentaţiile de rigoare 50.537 de fermieri, comparativ cu 57.602 în anul trecut, diminuarea fiind de 12,27%.
În 2015, suprafaţa pentru care se cere plata cuvenită este de 201.175 de hectare, faţă de 222.301 hectare în urmă cu 1 an, scăderea fiind de 9,5%. Declaraţii pentru obţinerea plăţii pe suprafaţa de teren au făcut 48.629 de agricultori suceveni, adică 84,42% din totalul solicitanţilor. Pentru ajutorul naţional tranzitoriu în zootehnie au întocmit cereri 1.908 de crescători de bovine, respectiv 3,86% din totalul celor care trecut pe la centrale locale ale APIA.
Conform APIA Suceava, mărimea suprafeţei medii pe fermă, pentru care se cere subvenţia europeană, inclusiv cea naţională de la bugetul de stat, este de 4,14 de hectare, în raport cu 3,86 de hectare, în anul 2014. La nivel naţional, media pe fermier a crescut, de asemenea, de la 9,66 de hectare la 10,75 de hectare.
10.000 de agricultori vor primi drepturile ajustate cu cuantumul penalizării
Fermierii suceveni au putut să se prezinte la centrele judeţene ale APIA până pe 15 iunie, ulterior perioada de înaintare a cererilor fiind prelungită cu încă 25 de zile calendaristice. În intervalul respectiv, agricultorii au avut posibilitatea depunerii cererii unice de plată, inclusiv de a face modificări, corecturi, corecturi şi actualizări, însă cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere faţă de termenul iniţial.
În judeţul Suceava, până la data limită de 15 iunie, la centrele locale ale APIA se prezentaseră pentru identificarea parcelelor şi completarea cererilor circa 40.000 de fermieri, ceea ce însemnă că în jur de 10.000 de agricultori vor primi drepturile ajustate cu cuantumul penalizării.
Reamintim că beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale.
Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. Pe de altă parte, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei.