Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Clarificări legate de evidenţa militară a sucevenilor cu obligaţii militare prezentate de comandantul CMJ Suceava

Mugurel Anton CMJComandantul Centrului Militar Judeţean Suceva, colonelul Mugurel Anton,  prezentat, vineri, în cadrul ședinței  Colegiului Prefectural, o serie de clarificări referitoare la evidența militară a cetățenilor cu obligații militare.

Potrivit acestuia, toți cetățenii români născuți în același an formează un contingent,care este indicat de anul nașterii. Totodată, soldații și gradații în rezervă se țin în evidență până la împlinirea vârstei de 55 de ani, iar cadrele militare în rezervă, până la 63 de ani.

Cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, în termen de o lună, pentru luarea în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au stabilit noul domiciliu. Mai mult, obligaţii privind evidenţa militară mai au şi instanţele judecătoreşti, parchetele şi penitenciarele, angajatorii, direcţiile de sănătate publică şi inspectoratele şcolare.

De asemenea, evidenţa militară a cetăţenilor români care se găsesc în străinătate, pe o durată mai mare de 45 de zile, se ţine de centrele militare pe raza cărora domiciliază. Instanțele  judecătorești care au dispus luarea măsurii arestării preventive ori au pronunțat pedeapsa închisoarii împotriva cetățeanului încorporabil sau a rezervistului sunt obligate să comunice centrelor militare copie de pe încheierea d eședință ori de pe hotărârea judecătorească definitivă, în termen de 10 zile de la data dispunerii măsurii sau de la data rămânerii definitive a hotărârii, după caz.

Evidența livretelor militare se ține de către centrele militare, iar a ordinelor de chemare, de centrele militare, după caz, de celelalte instituții cu atribuții în domeniul apărării. Centrele  militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti, o dată pe an, pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militare.

Tinerii chemați la recrutare, recruții și militarii rezerviști sunt obligați să primească ordinele de chemare emise de centrele militare și să se prezinte la locul, data și ora prevăzută în acestea, să se prezinte la centrul militar pentru primirea livretului militar la trecerea în rezervă, predarea adeverinței de recrutare, a livretului militar și a ordinului de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate, precum și ridicarea documentelor respective la înapoierea în țară, ridicarea documentelor de evidență militară duplicat, eliberare ca urmare a pierderii sau distrugerii documentelor originale.

Tinerii trebuie să anunțe în scris centrul militar, în termen de 5 zile, respectiv 2 zile la declararea mobilizării și a stări de război sau la instituirea stării de asediu, despre pierderea ori deteriorarea documentelor personale de evidență militară sau a ordinului de chemare la mobilizare.

Rezerviştii voluntari şi rezerviştii din planurile de mobilizare sunt obligaţi să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare la solicitarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Tinerii chemați la recrutare, recruții și militarii rezerviști care au calitatea de salariați și sunt chemați la centrele militare pentru clarificarea situației militare sau la unitățile militare pentru a participa la antrenament /exerciții de mobilizare au dreptul la concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile sunt plătiți de nagajtor pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*