Crește numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de col uterin, în judeţul Suceava. Adjunctul Direcției de Sănătate Publică, Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că în primul trimestru al acestui an, un număr de 24 de sucevence au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, statistica fiind îngrijorătoare.
Numărul total al persoanelor înregistrate în județul Suceava fiind de 772. Ea a anunțat că Ministerul Sănătății a alocat 260.000 de lei pentru testarea gratuită Babeș – Papanicolau, la Spitalul Județean Sf Ioan cel Nou din Suceava și la Spitalul municipal din Fălticeni.
„În prima parte a acestui an, au fost testate 982 de femei, prin testul Babeș – Papanicolau, test pe care femeile nu îl plătesc.Un număr de 60 de persoane au avut rezultat pozitiv, adică au prezentat diverse leziuni la nivelul colului uterin, care au necesitat intervenţii suplimentare. Să amintesc faptul că banii alocați de Ministerul Sănătății ajung pentru testarea a încă 2.000 de femei, până la sfârșitul lui 2014 . Noi promovăm şi sprijinim programul Ministerului Sănătății de screening, adică de efectuare a testării Babeș – Papanicolau, pentru că acest test ar putea depista, în stadii incipiente, această boală cumplită, oferind şanse mari de vindecare sau o evoluţie favorabilă.”, a spus Zorescu.
Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente și îngrijorătoare. În România, în fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei, iar 6 mor și suntem primii în Europa, atât ca incidență cât și ca mortalitate. Din păcate, aceste cifre se datorează în primul rand faptului că femeile din România cunosc foarte puțin despre cauzele care provoacă acest tip de cancer și despre mijloacele de prevenție.