Nereguli pe bandă rulantă au fost constatate la Liceul Tehnologic Bivolărie –Vicovu de Sus de către Comisia de analiză și verificare a activității. Acestea au fost prezentate, joi, în cadrul ședinței Consiliului Județean Suceava.
Modul în care erau tratați copii, fiind mai importante nunțile și cumetriile decât hrana caldă a unui copil sau angajarea unor cadre didactice suplinitoare în timp ce liceul avea profesori pregătiți pe discipline ridică multe semne de întrebare.
Modul în care erau tratați copii, fiind mai importante nunțile și cumetriile decât hrana caldă a unui copil sau angajarea unor cadre didactice suplinitoare în timp ce liceul avea profesori pregătiți pe discipline ridică multe semne de întrebare.
Școala de tip special, continuatoarea tradițiilor școlii de bază „Institutul de orbi și surdo-muți-MS Regina Maria din Cernăuți, înființată în 1908, are ca scop fundamental pregătirea tinerilor pentru integrarea în societate ,pe de o parte și dezvoltarea maximă a potențialului lor, pe de altă parte.
Potrivit consilierului județean,Virginel Iordache(PSD), fost inspector școlar adjunct în învățământul sucevean în urmă cu câțiva ani, cel care a făcut parte ca membru în comisie, copii de la unitatea de învățământ, în zilele în care în cantina liceului erau organizate evenimente respective, chiar nunți, luau masa în alte 2 săli și li se servea hrana caldă, fără felul 1adică supă sau ciorbă.
Mai mult, la sesizarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului ,DSP a efectuat un control la Liceul din Bivolărie privind insuficienta și slaba calitate a mâncării oferite copiilor ,precum și servirea unor alimente expirate la cantina liceului ,în acest sens fiind dispusă o comisie de verificare prin dispoziția președintelui CJ, Cătălin Nechifor. Membrii comisiei respective au verificat respectareaalocației zilnice de hrană pe copil, liste de prezența zilnică,meniuri, liste zilnice de alimente,bonuri de consum alimente.
Aceasta a constatat că valoarea alocației zilnice de hrană până în decembrie 2014 a fost de 10 lei/zi/copil/zi,stabilită prin hotărârea Consiliului Județean, fiind superioară minimului stabilit de Guvern respectiv,7 lei pe zi.
În cei trei ani școlari analizați, cheltuiala medie cu hrană a foct cu puțin sub cea prevăzută în hotărârea CJ.Odată cu creșterea alocației zilnice de hrană prin hotărâre de Guvern se obsevă,susțin membrii comisiei și o creștere a cheltuielilor cu hrana, însă nu suficientă încât să atingă valoarea minimă de 16,6 lei pe zi/elev. În acest sens, comisia a popus achiziționarea unor produse alimentare de calitate superioară ,astfel încât să se respecte atât principiile unei alimentații sănătase, cât și valoarea minimă a alocației zilnice de hrană stabilită de Guvern.
Curios este de ce până acum nu s-au luat măsuri din moment ce la o unitate de învățământ se fac informări zilnice asupra meniurilor și se știe câte calorii conțin. Mai mult, de ce acești copii au beneficiat de un meniu aferent unei alimentații nesănătoase și cine se face vinovat de acest lucru.
O altă problemă gravă este cea a clădirii vechi unde sunt spațiile de dormit, imobilul având 120 de ani, cu 15-20 paturi și acestea suprapuse precum și inexistența grupurilor sanitare de interior pentru spațiile de școlarizare.
Activitate managerială neconformă
Membrii comisiei au constatat că cei care fac parte din Consiliul de Administrație nu primesc mape cu ordinea de zi a ședinței iar convocatarele sunt semnate de 3-4 membri. Activitatea managerial este neconformă cu cerințele unui management performant de calitate care să aibă ca rezultat desfășurarea unei activități profesioniste în toate sectarele și compartimentele unității. Potrivit lui Virginel Iordache, a fost cerută între altele reconsiderarea Consiliului de Administrație în activitatea de maangeriat a unității, afișarea hotărârilor CA la sediul sau site-ul liceului,convocarea și asigurarea participării tuturor membrilor Consiliului de Administrație la ședințele acestui organism.
În ce privește activitatea Consiliului Profesoral , activiatatea acestuia lasă multe semne de întrebare. Nu se știe dacă și când acesta a avut loc, semnăturile pe procesele verbale sunt haotice, fără a exista numele și prenumele profesorului, nu există un registru de procese verbale.
Denumirea opționalelor și a miniprogramelor nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație
Consilierul județean Virginel Iordache susține că schema de încadrare nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație și mai mult, deși în unitate există profesori califcați care ar fi putut fi încadrați și plătiți cu ora ,cursurile erau predate de encalificați.Un exemplu este cel al doameni Sabina Gheorghiță care are este absolventă a Facultății de Relații Intenaționale dar era încadrată pe lb română, engleză, franceză și o altă catedră creată artifical.În schimb, unui al cadru didactic, Vasile Comarița I s-a restrâns activitatea.
Trebuie amintit că Virginel Iordache este cel care a sesizat deliberativul județeanîn urmă cu mai bine de o lună de nereguli la Liceul Tehnologic din Bivolărie și a cerut constituirea unei comisii care să verifice activitatea de acolo,mai ales că unitatea de învățământ este una special și este în subordinea Consiliului Județean Suceava. Faptul că Iordache a fost cel care a ridicat această problemă a stârnit nemulțumiri la vârful PSD care l-au sancționat prin necâștigarea funcției de inspector general la care participase ulterior, expunerii acestui subiect în deliberativul județean.