Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Scandal de la repartizarea banilor la primăriile din județ. Primarii nemulțumiți merg la ministrul de Finanțe

primari la sedinta2Un număr de 16 primari din județul Suceava au semnat o petiție pe care o vor înainta ministrului Finanțelor prin case se declară nemulțumiți de modul în care a fost făcută repartizarea sumelor pe localități, de la bugetul de stat.  Primarii susțin că împărțirea a fost făcută după veniturile din anul 2013, însă nu au fost luate în calcul și veniturile anului trecut.
like-facebookEi spun că repartizarea a fost făcută după cum a gândit-o Liviu Dragnea și nu a fost făcută inițial  o evaluare în teren a impactului legii, în sensul că trebuia să dea o sumă mai mare către primării și asigura venitul minim, iar diferența se împărțea după niște principii care sunt specificate în lege.  Odată cu aplicarea acestei legi, scade și puterea decizională a președinților de Consilii Județene care puteau decide asupra împărțirii banilor. 
Primarii vor pleca la  București, în cursul nopții de miercuri spre joi, pentru ca joi să aibă o întrevedere cu ministrul Finanțelor .
Între nemulțumiți se află primarii din Forăști, Bosanci și Horodnic de Sus.
Edilul comunei Forăști, Brăduț Avrămia susține că are 11 sate în componența comunei iar banii alocați sunt total insuficienți.El susține că banii alocați pentru acest an sunt diminuați cu 7,2 miliarde de lei vechi față de cea primită în 2014.
“Înțeleg că s-au  aliniat comunele mici cu comunele mari eu banii cei 15 miliarde de lei vechi și se împart la 8 școli ,5 grădinițe și 5.000 de locuitori și 100 de de km de drumuri comunale  deîntreținut. Tot o comună mică cu un sat trebuie să împartă tot 15 miliarde de lei vechi  la o școală și 5 km de drum. Eu în  lunile august și septembrie voi avea bani de salarii?Nu cred, pentru că trebuie ar trebuie să am încasări, a spus primarul comunei.
La rândul său, edilul comunei Horodnic de Sus, Sbiera Gheorghe,  susține că a primit suma de un miliard de lei vechi ,fonduri total insuficiente având în vedere numărul de locuitor, numărul unităților de învățământ,rețeaua de drumuri etc.
Mi-au repatizat un miliard de lei vechi. Să își ia  Guvernul banii înapoi. Nu am ce face cu acești bani la multitudinea problemelor pe care le avem. Au ținut cont cont deexercițiul bugetar din 2013 am avut încasări de 9 miliarde de lei însă atunci a fost un atac de insecte la pădurea comunală și s-au majorat veniturile. Însă anul trecut nu a mai fost așa, am avut încasări de 1,9 miliarde de lei vechi. Acum nu avem asemenea sume de încasat. Avem linie de creditare , avem investiții finalizate sau în derulare. Avem nevoie de 2,5-3 miliarde pentru autorizarea școlii, centrală termică, grupuri sanitare.Invetiția a fost începută prin Inspectoratul Școlar Județean dar au lăsat-o baltă și a continuat-o Primăria.   Mie trebuia să îmi repartizeze 7 miliarde de lei vechi,sumă cu care să ne putem descurca, a spus, nemulțumit, primarul din Horodnic de Sus.
Nemulțumit este și primarul din Bosanci a cărei comună are 7.000 de locuitori ,150 km de drumuri iluminatul stradal, trei școli cu peste 1000 de elevi.
 Comuna Bosanci a primit suma 800 milioane de lei vechi.
“Aveam nevoie de 20 de miliarde de lei vechi însă măcar cele 8 miliarde de  lei tăiate de  Finanțe din 2014 .Am scos la licitație un drum comunal de asfaltat ,dacă nu îmi dau acești bani nu pot să îl încep,un ald drum pe fonduri europene de 6 km,și au apărut niște izvoare ,trebuie suplimentate lucrările cu cel puțin 3 miliarde de lei vechi, am în lucru anexe la Primărie, lucrări la Dispensarul medical etc.Dacănu priemsc măcar sumele la nivelul lui 2014 nu pot derula nicio investiție în acest an”,  a spus cu năduf primarul din Bosanci, Anton Curic.

Primarul comunei Gălănești, extrem de revoltat: ” Pentru un primar nu mai contează cine este președinte de CJ. Intrăm în normalitate”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*