Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Stafilococul auriu, depistat în mâncarea servită studenţilor la cantina de la Universitate

analizeAnchetă epidemiologică la cantina Universităţii Suceava, unde două persoane, o studentă şi mama ei, s-au ales cu tulburări digestive după ce au luat masa aici. Incidentul a fost semnalat joia trecută, iar cercetările derulate de atunci de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava au arătat că la baza îmbolnăvirilor a stat stafilococul auriu.

like-facebookMicrobul a fost depistat în mâncare, pe diverse obiecte din blocul alimentar, dar şi la una dintre bucătărese. Ieri, inspectorii sanitari au descins din nou la cantină, pentru o altă rundă de verificări, iar cercetările s-ar putea lăsa cu o amendă pentru conducerea Universităţii.

Joi, 2 octombrie, o studentă şi mama ei au servit la cantina Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şniţel de pui şi cartofi piure, iar la scurt timp au început să se simtă rău. Pacientele au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. Conducerea DSP Suceava a declanşat o anchetă pentru a stabili agentul patogen responsabil de apariţia îmbolnăvirilor şi sursa infecţiei. Rezultatele analizelor de laborator au arătat că germenele implicat este stafilococul auriu, însă modalitatea de contaminare a rămas deocamdată necunoscută.

 

Conducerea Universităţii riscă o amendă din partea inspectorilor sanitari

Suspiciunea în cazul acestei intoxicaţii colective este că bacteria a fost transmisă prin mâini murdare, de un angajat care nu a respectat regulile de igienă, sau se găsea deja în produsele alimentare din care a fost preparată mâncarea. „Am cerut conducerii Universităţii să scoată din consum acele alimente care ar putea fi contaminate, iar în paralel am întreprins verificări la producători. Vom analiza acelaşi lot de produse, iar dacă depistăm stafilococul auriu putem spune că am găsit sursa infecţiei. Altfel, înseamnă că microbul provine de undeva din cantină, de pe suprafeţe murdare sau de la angajaţi care nu s-au spălat pe mâini”, a declarat ieri directorul executiv al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, cu precizarea că în acest caz conducerea Universităţii Suceava riscă o amendă de cel puţin 4.000 de lei.

„Indiferent de ce vom găsi la producători, pentru noi este clar că şi la cantină este o problemă cu igiena, fiindcă analizele de laborator au arătat deja deficienţe la acest capitol”, a explicat medicul.

Cantina Universităţii „Ştefan cel Mare” are o capacitate de 250 de locuri, aici putând fi servite zilnic de către studenţi sau de persoane din afara instituţiei prânzul şi cina.
Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*