Scandalul aprobării in mod ilegal de către APIA se lasă cu pensionări până ce dosarul întocmit de DNA să ajungă în instanță. Șefa Serviciului Autorizare CNDP și ajutoare specifice comunitare, măsuri de piață de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură Suceava, Lya Chiriac, și-a depus la Casa de Pensii dosarul de pensioare. În timpul acestei săptămâni, ea s-a prezentat la ghișeul acestei instituții unde și-a depus toate documentele necesare unei astfel de situații. Lya Chiriac pleacă din sistem și se pensionează anticipat. Ea avea un salariu pe funcția de șefă de serviciu pe care o ocupa de 6.300 de lei.
Este prima persoană din APIA care a ales să se distanțeze de intituția la care a lucrat încă de la înființare odată cu scandalul subvențiilor ilegale.
Odată cu deschiderea structurilor din teritoriu a APIA, la Suceava cu greu se putea afla cine va putea accede la un post. Între cei care s-au aciuat primii au fost angajați din Direcția Agricolă și persoane cu pile la oamenii politici în funcție din județ sau ale unor oameni bine poziționați în instituții.
Așa se face că posturile ,chipurile scoase la concurs erau ocupate în mod discret. Numărul celor care sunt angajați la APIA și la care au fost transferate multe persoane de la alte unități sau au fost angajate pe criterii doar de conducerile APIA Suceava și de la APIA central , a ajuns în acest moment la peste 150.Surse din cadrul APIA Suceava susțin că majoritatea angajaților nu aveau studiile necesare angajării însă au ajuns să lucreze pentru că veneau din partea cuiva. Chiar dacă aveau facultăți particulare la instituții de învățământ care dădeau diplome de bandă rulantă, în ochii celor care efectuau angajări era mai important să fie pe stat de plată o persoană prost pregătită dar care a fost trimisă de cineva decât un specialist. La un moment dat circula un zvon că pentru a putea să lucrezi la APIA trebuie să dispui de câteva mii de euro însă ar trebui să știi și cui să îi dai.
Nu trebuie omis nici faptul că APIA a fost și un intermediar pentru oameni politici care nu erau funcționari publici dar care urmau să fie numiți într-o funcție. Un exemplu concludent este Angela Zarojanu, fost viceprimar liberal, urmând ca mai apoi să ajungă subprefect de Suceava. Numai că odată cu trecerea de la PNL la PDL, Angela Zarojanu a fost angajată la APIA Suceava și a fost încadrată cu statut de funcționar public.