Garda de Mediu Suceava şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au efectuat un control comun la staţia de epurare a oraşului Liteni, după ce un localnic a sesizat, în seara zilei de 16 mai, că ape uzate foarte urât mirositoare, provenind de la abatorul Avastar Roşcani, sunt deversate în râul Siret. Vineri seară a fost recoltată o probă, după care controlul a fost reluat în teren, la staţia de epurare şi la sediul abatorului.
Probele de laborator au confirmat că apele preepurate aveau concentraţii peste limita legală. Fiind vorba de poluarea apelor, măsura de sancţionare a intrat în competenţa Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava.
Echipa de control a aplicat Primăriei oraşului Liteni un avertisment scris, în baza Legii 107/1996, Legea Apelor.
Inginerul Florin Boeru, şeful Serviciului de Inspecţie din cadrul SGA Suceava, a explicat de ce s-a aplicat doar un avertisment:
“Apa preepurată deversată avea într-adevăr încărcături care depăşeau indicatorii legali, însă având în vedere debitul foarte mare al apei nu se poate vorbi de o poluare. Am trasat măsuri clare, iar cei de la abator vor trebui să obţină buletine de analiză privind indicatorii de calitate pentru apele preepurate”, a declarat Florin Boeru.
Cei de la SGA Suceava par să se fi specializat în ultima perioadă de timp pe aplicarea de avertismente, multe dintre neregulile constatate în ultimii ani fiind sancţionate cu blândeţe.
Abatorul Avastar, amendat pentru poluarea unui teren cu ape uzate
Contactat telefonic, primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, a precizat că a dispus stoparea oricărei deversări prin staţia de epurare până când cei de la abatorul Avastar nu-şi vor regla problema privind calitatea apelor preepurate prin buletine de analize.
Cei de la Abatorul Avastar Roşcani nu sunt la primele probleme legate de poluarea cu apele uzate provenite din procesul de abatorizare.
Anul trecut, în luna iunie, un muncitor de la Avastar a fost surprins în timp ce descărca ape uzate dintr-un tractor cu vidanjă pe un teren din apropierea unităţii de sacrificare. Garda de Mediu Suceava a aplicat la vremea respectivă o amendă de 40.000 de lei.
Sursa: Monitorul de Suceava