Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Maternitatea Rădăuți rămâne închisă până pe 16 martie

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică(DSP)  a  anunțat, miercuri,  că Maternitatea din Rădăuți rămâne închisă până pe 16 martie.   Specialiştii DSP  au efectuat o noua recoltare de probe microbiologice, în urma dezinfecţiei efectuate, de la tot personalul secţiilor de obstetrică – ginecologie şi neonatologie dar și din incinta Maternității și au fost constatate din nou prezenţa stafilococului auriu în mediul spitalicesc.  Directorul DSP, Ludovic Abiței ne-a declarat că nu a fost depistată încă proveniența stafilococului auriu . O altă  măsură care a fost luată la maternitatea din Rădăuți este schimbarea detergentului și a dezinfectantului cu care se făcea curățenie în incinta dat fiind faptul că au fost depistate pe suprafețe prezența microbului intraspitalicesc.

Conducerea spitalului a prelungit decizia de autosuspendare a activităţii din maternitate  până pe 16 deși se anunțase inițial că aceasta va rămâne închisă până marți. Rezultatele probelor recoltate de DSP din data de 4 martie au fost parţial necorespunzătoare, indicând în continuare prezenţa stafilococului auriu în mediul spitalicesc. ȘI  rezultatele preliminare ale probelor microbiologice recoltate în urma dezinfecţiei generale din perioada 6-9 martie au ieşit necorespunzătoare.

Reamintim că, la maternitatea din Rădăuţi, 9 mame şi copii au fost infectaţi cu stafilococ auriu, 4 pacienţi fiind transferaţi la secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean. Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat, vineri, că în Maternitatea Rădăuţi, unde au fost înregistrate şapte noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti la nou-născuţi, va fi făcută o nouă dezinfecţie, iar în următoarele trei zile gravidele vor fi mutate la SJU Suceava.

Tibeică a afirmat   că a luat decizia efectuării unei noi dezinfecţii la Maternitatea Rădăuţi, iar gravidele care se vor adresa Spitalului Rădăuţi vor fi direcţionate spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. El a mai spus că s-a luat această măsură întrucât dezinfecţia nu se poate face atunci când Maternitatea este la capacitate maximă, iar nou-născuţii şi mamele lor care sunt în prezent internaţi urmează să fie externaţi, treptat, până duminică.

Managerul Spitalului Rădăuţi a explicat că dezinfecţia se va face pe măsură ce se eliberează saloanele, urmând să fie incluse în această acţiune sălile de tratamente, sălile de naşteri şi spaţiile tehnice ale maternităţii. El a spus că vor fi recoltate probe din spaţiile dezinfectate, iar pentru cele care vor fi dezinfectate în cursul serii de duminică, probele vor fi prelevate luni dimineaţă.

Tibeică a precizat că acţiunea de dezinfecţie se va realiza sub coordonarea responsabililor Compartimentului de Urmărire a Infecţiilor Nosocomiale din cadrul Spitalului Rădăuţi.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Cătălina Zorescu, declara că, începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuţi au început să apară noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi. Zorescu preciza că primii bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au prezentat o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, nou-născuţii fiind trataţi la Maternitatea Rădăuţi.

Ulterior însă, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite şi anul trecut, care au necesitat internarea în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.

Ea adăuga că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*