Gonçalo Araujo Regado (15 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava, a obţinut, în 2013, o medalie de bronz pentru România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori.Soţii Pedro Regado şi Maria Joao Peres Araujo s-au mutat din Portugalia în România, împreună cu cei doi copii, Gonçalo (15 ani) şi Guilherme (10 ani), în 2007, după ce Pedro a acceptat o funcţie de director la o fabrică din oraşul sucevean Siret. Deşi are doar 15 ani, fiul cel mare, Gonçalo, este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
Pasionat de chimie, fizică şi biologie, Gonçalo a adus României, în decembrie anul trecut, o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori care a avut loc în localitatea Pune din India. Când s-a mutat în România, Gonçalo terminase deja ciclul primar în Portugalia, iar la Suceava, băiatul a fost înscris în clasa a V-a. Când a început anul şcolar, Gonçalo se afla în România doar de două luni şi reuşise să înveţe cât de cât limba română după ce a luat lecţii în particular de la un profesor de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava. Zece zile în India Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori a avut loc în perioada 3-12 decembrie 2013, iar participanţii au susţinut concursul la trei probe: fizică, chimie şi biologie. Gonçalo spune că, pentru el, cel mai uşor examen a fost cel la chimie, materia lui preferată.
„Prima probă a constat într-un test grilă. Acolo am greşit mai multe răspunsuri, pentru că unele cerinţe mi s-au părut ciudate. Am fost dezamăgit, dar asta m-a determinat să mă mobilizez şi să mă concentrez mai mult. Următoarele două teste au constat într-un test teoretic şi o probă practică extrem de grea“, a explicat Gonçalo, care afirmă că asiaticii au fost cei mai puternici concurenţi, mai ales cei din India, Hong Kong şi Taiwan. Chiar şi aşa, toţi reprezentanţii României au obţinut medalii, iar Gonçalo s-a întors acasă cu bronz. În India, Gonçalo a stat zece zile, cea mai mare perioadă de timp fiind ocupat cu probele concursului. În timpul liber a vizitat câteva muzee. În rest, nu prea a ieşit din hotelul în care a fost cazat pentru că li s-a spus că o plimbare pe străzile nu este recomandată.
„Am fost cazaţi la un hotel de patru stele, în oraşul Pune, undeva în apropiere de Mumbai. Oraşul nu l-am vizitat pentru că nu am avut timp, dar era şi puţin periculos“, mărturiseşte Gonçalo. Când s-a întors la şcoală, elevul a fost întâmpinat de profesorii care l-au pregătit şi de colegii săi cu un tort şi cu aplauze. Mai mult decât atât, înainte de Crăciun, tot lotul de olimpici care a participat la concursul din Pune a fost premiat de prim-ministrul Victor Ponta, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Victoria din Capitală. Până să ajungă la concursul din India, Gonçalo a participat an de an la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare de chimie, fizică şi de biologie. Începând din clasa a VIII-a, băiatul a reuşit să se califice în fiecare an la faza naţională a olimpiadei de chimie. Astfel, anul trecut, Gonçalo a fost selectat pentru a face parte din lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Pentru a ajunge la această performanţă, a fost nevoie de multă muncă. Mai întâi, Gonçalo a participat la un stagiu de pregătire de două săptămâni, la Bucureşti, după ce s-a clasat printre primii 15 copii la faza naţională a olimpiadei. La finalul perioadei de pregătire, elevii au avut de susţinut trei probe de baraj, după care primii şase clasaţi au intrat în lotul restrâns care a făcut deplasarea la Olimpiada Internaţională. A urmat un alt stagiu de pregătire, tot la Bucureşti, de trei săptămâni.
Citeste mai mult: adev.ro/n1d038