Luni 16 Septembrie 2024, Actualizat acum 259 zile 12:00 am

FOTO A luat o broască ţestoasă de la Constanţa şi a adus-o acasă la Suceava. S-a trezit cu Poliţia la uşă

Un bărbat din Suceava a luat o broască ţestoasă de la Constanţa şi a adus-o acasă la Suceava, iar apoi -a trezit cu Poliţia la uşă. Suceveanul a vrut chiar să facă un ban de pe urma ţestoasei şi a scos-o la vânzare, numai că o persoană care a văzut anunţul a sesizat Garda de Mediu, care, la rândul ei, a cerut sprijinul Poliţiei.

“Urmare a verificărilor efectuate de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava, în comun cu reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, în baza unui plan de acțiune comun și în interesul soluționării petiției înregistrate la nivelul Garzii de Mediu Suceava în data de 27.08.2024, transmisă de către o asociație pentru protecția animalelor, prin care se sesiza intenția unei persoane din mun. Suceava, jud. Suceava de a comercializa on-line, prin intermediul unei platforme de vânzări, un exemplar aparținând unei specii de reptile protejată (Testudo graeca – țestoasă de uscat dobrogeană), s-a constatat faptul că un bărbat din mun. Suceava, deținea la locuința de domiciliu un exemplar al unei specii de reptilă protejată (Testudo Graeca – Țestoasă de uscat Dobrogeană), fiind întocmită Notă de Constatate a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, înregistrată la I.P.J Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor”, a transmis, duminică, Inspectoratul de Poliţie Suceava.

Cu privire la deținerea exemplarului de reptilă bărbatul a declarat faptul că, în perioada 15- 21 august 2024 l-ar găsit în apropierea autostrăzii din județul Constanța și l-ar fi ridicat și transportat la domiciliul său, cu intenția de a-l salva, fără a ști că este o specie protejată de lege și întrucât nu știa cum să o îngrijească a luat hotărârea de a o oferi spre vânzare persoanelor interesate, postând în acest sens, la data de 23.08.2024, un anunț pe o platformă de specialitate.

Având în vedere aspectele constatate, în temeiul art. 292 din Codul de Procedură Penală, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de „nerespectarea prevederilor art. 33 alin (1) lit a) – recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic și lit f) – deținerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum și oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic.”, fapte prev. și ped. deart. 52 alin (1) lit. d) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, urmând ca după definitivarea cercetărilor în cauză, să fie dispuse măsurile legale care se vor impune.

În continuarea cercetărilor, la data de 30 august, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, însoțiți de un reprezentant al Grupului Herpotologic Moldavica Iași, s-au deplasat la locuința bărbatului, unde s-a procedat la ridicarea exemplarului de reptilă din specia Testudo Graeca- Testoasăde uscat Dobrogeană, acesta urmând a fi relocat și reintrodus în habitatul natural al speciei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*