Luni 09 Decembrie 2024, Actualizat acum 343 zile 12:00 am

Spitalul  Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava va instala cea mai mare centrală de cogenerare din unitațile sanitare din România

Spitalul Cilinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava va deveni un model de eficiență energetică și sustenabilitate prin instalarea celei mai mari centrale de cogenerare din toate instituțiile publice sanitare din România. Proiectul ”Renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava” depus in cadrul ”Programului Național de Redresare și reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice” cu o valoare de 66.019.806,51 lei inclusive TVA,  include multiple măsuri de modernizare, cu un accent deosebit pe eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie.

Reabilitarea și modernizarea clădirilor spitalului

Proiectul ambițios vizează reabilitarea termică a clădirilor spitalului, incluzând izolarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie de aluminiu cu trei foi de geam low-e performantă energetic, precum și placarea fațadelor cu elemente din aluminiu compozit tip Alucobond. De asemenea, vor fi implementate măsuri de termoizolare a soclului și planșeului din subsol cu materiale ignifuge și eficiente energetic.

 

Modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat

Reabilitarea termică a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum presupune repararea și refacerea instalației de distribuție a agentului termic. În plus, 2114 corpuri de iluminat fluorescent și incandescent vor fi înlocuite cu corpuri de iluminat LED, cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

 

Energie din surse regenerabile și cogenerare de înaltă eficiență

Proiectul include montarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, utilizând surse regenerabile. În curtea spitalului va fi amenajată o copertină pe structură metalică, care va susține 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare.

Cea mai importantă componentă a proiectului este instalarea unei centrale termice pe gaz care funcționează în cogenerare, destinată să reducă semnificativ consumurile energetice din surse convenționale și emisiile de gaze cu efect de seră. Aceasta va fi cea mai mare centrală de cogenerare instalată în orice unitate sanitară publică din România.

Beneficiile cogenerării

Cogenerarea, sau producerea simultană a energiei electrice și termice din același combustibil, oferă economii de energie primară de până la 50% comparativ cu achiziționarea separată a energiei electrice și termice. Acest proces eficient reduce emisiile de CO2 și îmbunătățește performanța generală a rețelelor de distribuție.

 

Contribuția la sustenabilitate și performanță energetică

Componentele principale ale centralei de cogenerare includ un motor pe gaz sau turbină cu gaz, un generator, un schimbător de căldură, echipamente electrice de comutare și control și echipamente hidraulice pentru distribuția energiei termice. Aceste instalații sunt dimensionate pentru a satisface necesarul de energie termică, energia electrică fiind produsul secundar.

Proiectul se aliniază cu tendințele internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și eficientizare energetică. Cu această modernizare, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu doar că îmbunătățește condițiile de funcționare, dar devine și un exemplu de bune practici în domeniul sănătății publice și al sustenabilității energetice”, anunță reprezentanții spitalului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*