Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Pacient de 22 de ani cu limfagiom chistic de mezocolon, operat cu succes la Arcadia

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

Un tânăr de 22 de ani din Bacău s-a prezentat la Spitalul Multidisciplinar Arcadia într-un consult de Medicină internă. Pacientul acuza disconfort abdominal manifestat prin dureri moderate care nu cedau la analgezice, tulburări de tranzit intestinal manifestate prin constipație ușoară și probleme urinare manifestate prin micțiuni dese. Aceste simptome erau prezente de câteva luni, însă se intensificaseră în luna anterioară.

În cadrul consultului de Medicină internă a fost efectuată o ecografie abdominală la care s-a constatat o formațiune voluminoasă localizată în pelvis, cu extensie în abdomenul superior. Emiterea unui diagnostic nu a fost posibilă, pacientului fiindu-i recomandat un consult de Chirurgie generală.

Examenul clinic a fost completat de explorări imagistice, fiind indicat un RMN abdomino-pelvin. Acesta a relevat o formațiune tumorală chistică mare, care comprima organele digestive (colonul, rectul) și vezica urinară. Nu a putut fi precizată originea formațiunii, adică apartenență la un anumit organ (în general, tumorile, aparțin unui organ).

 

„Împreună cu pacientul am decis efectuarea unei intervenții chirurgicale și am intervenit minim invaziv, prin laparoscopie. Formațiunea, evidențiată la explorarea cavității abdominale, era foarte mare (25/15/9 cm), ocupa tot pelvisul și avea un aspect chistic, ușor gelatinos. Intraoperator am identificat organul de care aparținea tumora – mezocolon, adică o structură în apropierea colonului. În cadrul intervenției am reușit excizia completă a formațiunii. Aceasta a fost introdusă într-un sac special de extracție, a fost extras conținutul, iar cămașa a fost eliminată prin ombilic pentru a nu mări incizia. Intervenția chirurgicală a durat 90 de minute și a prezentat un grad de complexitate ridicat, fiind dificilă gestionarea unei tumori de dimensiuni atât de mari prin chirurgie laparoscopică”, explică Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală.

Piesa extrasă a fost trimisă la laborator, iar rezultatul anatomopatologic a fost limfagiom chistic de mezocolon.

Perioada postoperatorie a decurs bine, iar pacientul s-a externat la 3 zile după intervenție. Controalele ulterioare, realizate la 1 lună și la 3 luni, au evidențiat o evoluție postoperatorie foarte bună.

 

Limfagiomul chistic de mezocolon

Limfagiomul chistic de mezocolon este o tumoră benignă foarte rară. Literatura de specialitate indică un caz la 100.000 de oameni. Este o tumoră de origine embriologică, adică apare din timpul vieții intrauterine, are și o predominanță genetică. Limfagiomul chistic de mezocolon este prezent de la naștere, poate decurge asimptomatic în copilărie și provoacă disconfort pacientului atunci când crește în dimensiuni. Acesta a fost și cazul pacientului tratat cu succes în Spitalul Multidisciplinar Arcadia.

În evoluție, acest tip de tumoră se poate complica cu hemoragie și ocluzie intestinală.

Tratamentul limfagiomului chistic de mezocolon este de cele mai multe ori chirurgical și constă în excizia în totalitate a tumorii cu sau fără rezecția mezocolonului.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*