Cele mai importante instrumente folosite de orice bucătar consacrat sunt cuţitele. Acestea trebuie păstrate în permanenţă în stare intactă, motiv pentru care menţinerea lor ascuţite este primordială. Un set cuţite profesionale este alcătuit dintr-o selecţie de cuţite care să îl ajute pe bucătar să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de siguranţă şi într-un mod cât mai precis.
Progresele înregistrate în metalurgie și producție au dus la o creștere a calității și la o scădere a prețului tacâmurilor de bucătărie, prin urmare, zicala “Primești ceea ce plătești” sună cât se poate de reală. Calitatea oțelului, materialul mânerului, echilibrul și estetica sunt toți factorii care diferențiază cuțitele care alcătuiesc aceste seturi profesionale și justifică costul lor relativ scump.
Un set calitativ de cuțite este esențial pentru a minimiza efortul fără a compromite calitatea.În momentul de faţă, există un număr uimitor de cuțite disponibile pentru diferite întrebuințări. Un set tipic de cuțite de bucătar poate avea de la zece până la optsprezece cuțite diferite. Fiecare dintre acestea are propria întrebuinţare.
Cu toate acestea, bucătarii nu folosesc toate cuţitele oferite de un set, de multe ori, utilizând un număr redus, de trei sau patru cuțite, salvând astfel cuțitele de specialitate doar pentru anumite nevoi. Am selectat câteva cuţite care sunt absolut indispensabile dintr-o bucătărie profesională:
Cuţitul bucătarului- Este de la sine înţeles că acesta este piesa de rezistenţă în ceea ce priveşte categoria cuţitelor utilizate de un bucătar profesional. Ce îl face atât de special? Ei bine, acesta se laudă cu dimensiune ideală, în ciuda faptului că este puternic, este uşor, echilibrându-se perfect. Lama lui măsoară între şase şi doisprezece centimetri, el putând fi utilizat atât pentru tocare, feliere , cât şi pentru tăierea cojilor groase a diverselor fructe, cum ar fi pepenii verzi.
Un cuțit de paring este o versiune în miniatură a cuțitului bucătarului. Forma și o structura lor sunt aproximativ similare, singura diferenţă fiind dată de lamă, care este puţin mai scurtă. Lama are un vârf ascuțit, care îmbunătățește precizia și controlul. Poate fi utilizat pentru decojirea și tăierea ingredientelor, în special a merelor şi a cepei. Oferă un bun control și este ideal pentru sarcini mai delicate, în care utilizarea lamelor mari poate fi riscantă.
Cuțitele zimțate sunt şi ele extrem de apreciate. Acestea pot tăia articole cu diferite texturi pe diferite laturi. Spre exemplu, pâinea este tare în exterior, dar moale în interior, prin urmare, vei avea nevoie de un cuțit care poate tăia prin ambele părți fără a-i afecta aspectul. Acestea pot fi utilizate pentru tăierea lămâilor, roşiilor şi castraveţilor.
Bucătarii își pot realiza cea mai mare parte a sarcinilor de zi cu zi cu ajutorul acestor trei cuţite. Însă, pentru anumite sarcini, aceştia au nevoie de anumite cuţite specifice.
Cuţitul de dezosare- Pentru a tăia carnea şi a scoate-o din os, este nevoie de un cuţit cu o lamă extrem de ascuţită, iar un cuţit pentru dezosare, este ideal pentru a duce la bun sfârşit această sarcină. Poate fi utilizar, de asemenea, pentru a îndepărta grăsimea sau pielea din carne, sau pentru îndepărtarea oaselor din peşte. Marginea sa atât rigidă, cât şi flexibilă, fie dreaptă, fie uşor curbată. Deoarece fiecare dintre aceste margini produce rezultate diferite, trebuie să alegi un cuțit de dezosare care să se potrivească nevoilor tale.
Cuţitul de feliere – Acesta este de cele mai multe ori utilizat pentru carnea fiartă, întrucât au o margine zimţată care o taie cu uşurinţă şi o separă de os. Lama lui este lungă şi îngustă, având între opt .şi zece centimetri lungime. Este îngust, dar flexibil și ușor de manevrat.
Bucătăria poate fi considerată atât o artă, cât şi o ştiinţă, motiv pentru care, fiecare detaliu este crucial, de la selecţionarea unor ingrediente de înaltă calitate, până la cea a ustensilelor de bucătărie, care trebuie să se ridice la cele mai înalte aşteptări. Fiecare detaliu trebuie tratat cu o atenţie deosebită astfel încât restaurantul tău să se bucure de cele mai spectaculoase rezultate.
După cum am specificat, „cel mai bun prieten al bucătarului” este cuţitul. Când vei începe cumpărăturile, vei observa că multe cuţite pot fi achiziţionate doar în seturi, iar o colecţie imensă de cuţite, neefind o necesitate, ci mai degrabă un set cu un număr limitat de cuţite, dar calitative. Cel mai important instrument care trebuie achiziţionat este cu siguranţă, cuţitul bucătarului. Alături de el, sunt cele trei cuţite menţionate mai sus, care vor ajuta orice bucătar să aibă parte de cele mai delicioase rezultate.