Miercuri 29 Noiembrie 2023, Actualizat acum 332 zile 12:00 am

Fracturile de scafoid: investigații imagistice și tratament

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Osul scafoid este unul dintre cele 8 oase carpiene (la nivelul pumnului), fiind localizat în partea dinspre police (degetul mare). Acesta realizează conexiunea între oasele carpiene așezate pe 2 rânduri, contribuind substanțial la mobilitatea normală a pumnului.

Fracturile de scafoid sunt cele mai frecvente fracturi ale oaselor carpiene. Acestea trebuie diagnosticate și tratate corespunzător pentru a preveni instalarea precoce a artrozei pumnului, manifestată prin durere cronică și limitarea funcțională a membrului superior respectiv.

Cel mai adesea, fracturile de scafoid sunt produse printr-un mecanism de cădere pe mână în hiperextensie și deviată ulnar. Se întâlnesc mai ales la persoanele implicate în sporturi de contact.

Principalul simptom al fracturii de scafoid este durerea, însoțită de limitarea funcțională a pumnului.

Pot exista tumefieri și echimoze (vânătăi) la nivelul tabacherei anatomice a pumnului, regiune delimitată de 3 tendoane ale policelui (lungul abductor și scurtul extensor de o parte și lungul extensor de cealaltă parte). Tabachera anatomică a fost denumită în acest fel datorită unui obicei din trecut al oamenilor de a pune tutun și a-l priza ulterior din această zonă.

 

Investigații imagistice indicate în fracturile de scafoid

 

Radiografia cu incidențe de scafoid se realizează când se suspectează o fractură de scafoid, cele 2 incidențe ale radiografiei de pumn (față și profil) nu sunt suficiente pentru diagnostic, iar fractura poate fi omisă. În aproximativ 30% dintre cazuri, radiografia poate să nu detecteze o fractură, dar dacă există suspiciune clinică această investigație va fi repetată în 14 zile.

Tomografia computerizată reprezintă cea mai bună investigație pentru a localiza cu precizie fractura și a evalua gradul de deplasare, angulare, mărimea fragmentului, progresul spre consolidare.

Rezonanța magnetică nucleară este extrem de utilă în diagnosticul fracturilor oculte (care nu sunt vizibile pe radiografiile simple). De asemenea, poate detecta și leziuni ligamentare asociate.

 

Metode de tratament al fracturilor de scafoid

 

Tratamentul conservator cu aparat gipsat este rezervat fracturilor nedeplasate. În funcție de localizarea fracturii, acesta va fi menținut timp de: 4 – 6 săptămâni (polul distal), 8 – 10 săptămâni (corpul scafoidului), 10 – 12 săptămâni (polul proximal). Consolidarea va fi evaluată și prin investigații imagistice.

Tratamentul chirurgical variază în funcție de momentul diagnosticării și poate consta în fixare percutană sau reducere deschisă/fixare internă cu șurub cu/fără grefă osoasă.

În cazul în care fractura nu este vizibilă pe radiografia inițială, dar există suspiciune clinică, se recomandă tratamentul conservator cu imobilizare gipsată și repetarea radiografiei după 14 zile. Dacă suspiciunea clinică persistă și radiografia este iarăși neconcludentă, se va efectua un examen RMN urgent pentru detectarea unei posibile fracturi oculte sau a unei leziuni ligamentare.

Fracturile de scafoid sunt tratate în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*