Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

NOU la Arcadia: Balonul gastric Allurion, tratamentul minim invaziv al obezității

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală cu competențe în Chirurgie bariatrică și metabolică, Arcadia

Rețeaua Medicală Arcadia pune la dispoziția pacienților cu probleme de exces ponderal, care își doresc să piardă în greutate, balonul gastric Allurion – o terapie minim invazivă pentru tratamentul obezității, care nu necesită anestezie sau vreo procedură endoscopică pentru a fi plasat sau extras.

Balonul Allurion este o membrană polimerică învelită într-o peliculă vegetală care o ține împachetată la dimensiunile unei capsule, atașată la un cateter fin și lung.

Capsula se înghite cu câteva guri mari de apă, iar poziția acesteia în stomac este verificată cu ajutorul unei radiografii. Apoi, membrana polimerică este umplută, prin intermediul cateterului care rămâne în afara gurii pacientului, cu 550 ml de lichid steril. Umplerea balonului va fi certificată prin intermediul unei noi radiografii. Ulterior, cateterul prin care s-a umplut balonul este desprins prin tracționare ușoară și este scos, iar balonul rămâne în interiorul stomacului, ocupând 550 ml din volumul funcțional al acestuia (aproximativ 1,5 litri). Toată procedura de plasare durează aproximativ 15 minute și nu necesită spitalizare, ci se petrece în ambulator.

Prin prezența balonului umplut în interiorul stomacului, senzația de sațietate va fi atinsă mai repede, după ingerarea unei cantități mai mici de alimente și, totodată, golirea gastrică va fi întârziată. Prezența balonului în stomac, estimată la o perioadă de aproximativ 16 săptămâni, va conduce la pierderea în greutate într-un procent de 10-15%. După cele 16 săptămâni, membrana polimerică se va degrada în mediul intragastric acid, conținutul lichid (apă sterilă) se va elimina, iar membrana va fi eliminată pe căi naturale de-a lungul tractului gastrointestinal.

 

Balonul gastric Allurion reprezintă o soluție pentru pacienții care au un indice de masă corporală de peste 27 kg/m², de preferat între 18 și 65 de ani, nu au avut intervenții bariatrice anterioare sau alte intervenții chirurgicale asupra stomacului, nu prezintă alergii cunoscute sau suspectate la poliuretan sau silicon, elementele care intră în compoziția balonului.

Balonul gastric Allurion reprezintă o soluție foarte bună de tratament al obezității la persoanele care nu au un grad avansat de obezitate. Totodată, reprezintă o soluție foarte bună pentru inducerea unei pierderi în greutate la persoanele care au obezitate avansată, în perspectiva pregătirii lor pentru o intervenție chirurgicală.

A pierde 10-15% din greutatea corporală nu poate fi soluția definitivă pentru obținerea unei greutăți optime în cazul pacienților cu un grad avansat de obezitate. Există posibilitatea de a plasa succesiv mai multe baloane, luându-se în considerare că pierderea în greutate în decurs de 16 săptămâni este de 10-15% din greutatea corporală.

Pentru programarea unei consultații în vederea plasării unui balon gastric Allurion, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*