Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Șefa de promoție de la Silvicultură Suceava, gata de muncă: „Nu plec din țară, e prea frumos la noi!”

La finalul săptămânii trecute a avut loc la Facultatea de Silvicultură din Suceava Cursul festiv al absolvenților. Pe scenă a urcat și Mălina Aursulesei, șefa promoției 2023. Decanul Ciprian Palaghianu a felicitat-o, iar ea a spus, emoționată, câteva cuvinte. Discursul, scris pe o foaie, cu mâna, cu câteva ștersături și modificări, a avut și un pic de umor, și mulțumiri, dar și multă încredere în viitorul lor de ingineri silvici, scrie forestmania.ro.

Mălina e din comuna Zvoriștea, Suceava, și, inițial, voia să facă Medicină. Într-o zi, cu colegii de liceu de la clasa de Științe Sociale a liceului „Mihai Eminescu” din Suceava, au mers în vizită la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Obiectivul lor era să viziteze  Facultatea de Geografie. Ea a văzut însă birourile celor de la „Silvicultură”. Mult verde, roll up-uri cu tineri în pădure, obiecte lucrate în lemn… I-a plăcut. Era, parcă, altceva…

„M-a atras. Am vrut să văd despre ce e vorba. Și apoi, tot informându-mă, mi s-a părut fascinant”, povestește Mălina, pentru forestmania.ro, despre prima ei interacțiune ei cu silvicultura.

Nu are în familie vreun pădurar sau vreun inginer silvic. Părinții ei au cu totul alte ocupații. Odată devenită studentă, a învățat temeinic. A fost șefă de an, iar acum, la final, șefă de promoție.

„Mama m-a susținut în totalitate, când a auzit de silvicultură. A fost foarte fericită. Odată chiar mi-a sugerat să aplic aici, dar așa, în treacăt, fără să insiste. M-a lăsat să o aleg din proprie inițiativă. Tata s-a bucurat mai mult de ideea că vreau să-mi continui studiile. Așa că și el m-a susținut”, ne mai spune Mălina.

Printre cei cărora le-a mulțumit în discurs au fost și părinții. Mălina a vorbit în numele colegilor: „Să le mulțumim părinților că ne-au trezit dimineața să mergem la ore”, a spus ea, spre amuzamentul celor prezenți.

Profesori tineri

Dar le-a mulțumit și profesorilor. Și, dacă ar sta azi față în față cu un absolvent de liceu și ar trebui să îi enumere trei motive pentru care să facă Silvicultura, iată ce i-ar spune:

„Domeniul în sine. Pădurea, ideea de conservare, natura, grija pe care o poți avea pentru ele. Pentru mine, pădurea e o pasiune.

Oportunitățile. Nu ești îngrădit… Poți fi un bun inginer și să lucrezi la corectarea torenților. Poți face măsurători și cadastru. Facultatea îți oferă multe variante de carieră.

Colectivul. Colegi și profesori. La noi a fost un grup superb. Ne-am înțeles. Aici a fost și meritul profesorilor, care își dau interesul. Ne-au tratat deschis, au comunicat cu noi. Au fost ca niște părinți, deși sunt cu toții foarte tineri”.

Acum pentru Mălina și colegii ei urmează licența, apoi master-ul. Vrea să rămână tot la Suceava și să facă un master în conservare și biodiversitate.

Nu exclude să plece din Suceava, dacă găsește un loc de muncă în altă zonă a țării.

„Mi-ar plăcea să lucrez într-un ocol silvic. Oricum, nu există opțiunea de a pleca din țară, e prea frumos la noi”.

Este pregătită, pentru că, așa cum spuneam, a învățat bine. I-au plăcut materiile, în special corectarea toreților, amenajarea și cursul despre prelucrarea primară a lemnului. „La fiecare materie am găsit ceva care să îmi placă”, ne spune ea, subliniind că are o înclinație spre inginerie, măsurători… I-a plăcut mereu desenul tehnic. Cât despre pasiuni, ele sunt legate tot de pădure. Cu prietenul ei merge în drumeții, merg cu bicicletele…

Un student implicat

Cum spuneam, a fost șefă de an și din câte se pare, a avut de-a face cu organizarea mai multor activități.

„Îmi place să iasă treaba bine”, spune ea. În facultate, ea organiza ieșirile, ea s-a ocupat și de banchet, a muncit și pentru festivitatea de final. Nu a lipsit nici de la sesiunea de comunicări științifice studențești, organizată recent la Vatra Dornei. A primit și un premiu din partea președintelui ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.

„Noi astăzi avem pregătirea pentru a fi buni specialiști și capacitatea de a reuși în viață. Cu siguranță, suntem capabili să facem față obstacolelor ce vor urma”, spune Mălina. A spus-o și pe scenă, la cursul festiv și e, clar, ceva în care crede.

Își dorește ca silvicultura să nu mai fie subiect de discuții eronate în media și online. „Mulți nu știu despre ce e vorba în acest domeniu. Nu se documentează și emit puncte de vedere fără legătură… Foarte multe dintre informațiile care circulă referitor la sectorul nostru sunt eronate. Ar fi bine dacă, înainte de a-și exprima opiniile, oamenii să se documenteze. Personal, nu intru în contradicții cu nimeni. Mai ales cu cei care îl țin pe NU în brațe… Pur și simplu aleg să nu mă cert. Știu ce se vorbește. Dar, în același timp, știu ce am de făcut!”


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*