Miercuri 29 Mai 2024, Actualizat acum 149 zile 12:00 am

Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Histeroscopia este o metodă minim-invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice. Histeroscopia diagnostică permite vizualizarea directă a endocolului, a cavității uterine și a orificiilor proximale ale trompelor uterine. Histeroscopia terapeutică permite tratamentul eventualelor leziuni descoperite.

 

Histeroscopia: indicații și contraindicații

Histeroscopia este indicată:

 • în caz de sângerare uterină anormală la femeia aflată în perioada genitală activă sau la menopauză;
 • infertilitate;
 • sinechii (aderențe intrauterine);
 • polipi endometriali;
 • fibroame submucoase;
 • avorturi spontane repetate;
 • dispozitiv intrauterin încarcerat;
 • sterilizare tubară.

Histeroscopia nu este indicată:

 • în timpul sarcinii;
 • în cazul în care există boala inflamatorie pelvină în puseu acut;
 • în cazul infecțiilor acute;
 • în caz de sângerare uterină abundentă;
 • în cazul cancerului de col uterin.

Perioada optimă pentru realizarea acestei investigații este prima săptămână după menstruație, adică în intervalul de zile cuprins între ziua 5 și 10 a ciclului menstrual. În cazul în care pacienta se află la menopauză, histeroscopia poate fi realizată oricând.

 

Cum se desfășoară histeroscopia?

Intervenția se realizează cu ajutorul histeroscopului, un instrument optic foarte subțire, 3-6 mm, conectat la o unitate video. Prin histeroscop pot fi introduse, atunci când este cazul, instrumente pentru biopsie, electrocauterul sau instrumentele chirurgicale.

Pacienta se așază în poziție ginecologică, iar medicul introduce în vagin un specul/valve. După ce se badijonează pereții vaginali și suprafața colului cu o soluție antiseptică, se introduce telescopul prin colul uterin și se inspectează, de jos în sus, endocolul, cavitatea uterină și deschiderea în uter a trompelor uterine. Procedura nu presupune incizii, ci se realizează prin orificiul natural al colului uterin.

Histeroscopia terapeutică are drept scop fie îndepărtarea polipilor endometriali, fibroamelor submucoase, septurilor, sinechiilor, fie sterilizarea tubară definitivă/permanentă.

În funcție de caracterul diagnostic sau terapeutic, histeroscopia poate dura de la 10 la 60 de minute.

Procedura se realizează cu anestezie locală sau regională, iar disconfortul este minim.

După histeroscopie, recuperarea este rapidă, dar pot apărea ușoare dureri abdominale și sângerare vaginală pentru o perioadă de 1-2 zile. În foarte puține cazuri, pot exista complicații care necesită prezentarea pacientei la medicul specialist – sângerare prelungită, durere severă, febră sau frisoane.

În cazul unor suspiciuni bazate pe observații ecografice sau pentru a decela mai bine cauzele infertilității sau chiar pentru a trata anumite afecțiuni, medicul ginecolog poate recomanda histeroscopia diagnostică sau terapeutică. La Arcadia, această procedură se desfășoară în siguranță. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

www.arcadiamami.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*