Joi 20 Iunie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO Acțiune de amploare a polițiștilor suceveni. Controale în baruri, cluburi, săli de jocuri, dar și în trafic

În perioada 04.03.2023, ora 23.00 – 05.03.2023, ora 02.00, Poliția Municipiului Suceava a organizat o acțiune în sistem integrat, cu efective mărite, pe raza municipiului Suceava, fiind angrenate structuri din cadrul subunității, respectiv Biroul Ordine Publică, Biroul Investigații Criminale, Biroul rutier, Biroul pentru Centrul Universitar, Secțiile de poliție rurală arondate Ipotești, Dărmănești, Adâncata și Șcheia și Compartimentul conductori câini. În cadrul acțiunii au participat și lucrători de la I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice dar și efective din cadrul I.J.J. Suceava, I.S.U. Suceava și Poliția Locală Suceava- Biroul control activități comerciale.

Concepția de acțiune a fost una preventiv-reactivă și s-a acționat pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și siguranței cetățeanului, pentru combaterea faptelor de natură judiciară, descoperirea autorilor și tragerea la răspundere penală pentru faptele săvârșite.

Dispozitivul de ordine publică constituit a avut ca principal scop asigurarea ordinii și liniștii publice în zona cluburilor/discotecilor, magazinelor cu program non-stop, sălilor de jocuri de noroc, precum și pe linia prevenirii faptelor cu violență comise în proximitatea acestora și implicit generarea unui sentiment de siguranță în segmentul stradal.

Totodată, s-a avut în vedere prevenirea și combaterea faptelor penale și contravenționale la regimul rutier și implicit generarea unui sentiment de siguranță participanților la traficul rutier pe întreaga zonă de responsabilitate a subunității.

 

În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 250 de persoane și au fost atenționate verbal sau scris 27 de persoane cu privire la comportemntul social.

Au fost verificați 10 agenți de pază de la o serie de obiective și au fost controlate 17 bagaje.

Au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest 77 de conducători auto identificați în zona cluburilor, discotecilor și sălilor de jocuri.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 13 sancţiuni contravenționale în valoare de 3.350 lei.

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare și a fost impbilizat un vehicul fiindu-i retrase plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

 

               Astfel de acțiuni punctuale și cu efective sporite vor fi continuate și în perioada următoare de către polițiști. Poliţiştii atrag încă o dată atenţia celor care nesocotesc normele legale că vor acţiona în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranţă al cetăţenilor nefiind tolerate.

               Reamintim faptul că portul de cuţite sau alte obiecte înţepătoare în locuri publice este interzis şi sancţionat prin Legea nr. 61/1991 privind faptele de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

 

               Astfel, la art. 1 din această lege se specifică faptul că se constituie în infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

 

               De asemenea, la art. 3 din aceeaşi lege se stipulează:
Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

 • săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice – sancţiunea pentru această faptă este amenda contravenţională de la 200 la 1000 lei.
 • refuzul consumatorului de a părăsi un local public în care se consumă băuturi alcoolice, după ora de închidere sau la cererea îndreptăţită a unui salariat al localului;
 • servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice şi în afara acestora, în zilele şi la orele când, potrivit dispoziţiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisă desfacerea băuturilor alcoolice ori după ora de închidere stabilită prin autorizaţia de funcţionare;
 • servirea cu băuturi alcoolice în localuri publice şi în afara acestora pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau altor asemenea întruniri publice, în imediata apropiere, precum şi consumul de băuturi alcoolice în astfel de condiţii de către participanţi;

                

                 Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor cu violenţă pe fondul consumului de alcool de către agresor sau victimă, poliţiştii fac următoarele recomandări:

 

Modalităţi de evitare a victimizării:

 1. Păstrarea calmului.
 2. Încurajarea violenţei şi proferarea înjurăturilor sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe. Un limbaj adecvat, fără jigniri şi invective, previne adesea escaladarea conflictelor.
 3. Nu vă faceţi singuri dreptate , lovind adversarul. De la o palmă sau îmbrânceală , victima se poate dezechilibra şi lovi în cădere.
 4. Chiar dacă aţi fost lezat, aţi suferit o pagubă morală sau materială de pe urma unei infracţiuni sau contravenţii, nu alegeţi calea răzbunării personale, ci apelaţi la Poliţie.
 5. Evitaţi să daţi frâu liber sentimentelor de ură gelozie, invidie, laudă etc.

 

Sfaturi privind consumul de alcool:

 

 1. Nu încurajaţi sub nicio formă consumul excesiv de alcool. Beţia este cauza celor mai multe agresiuni şi incidente, uneori cu consecinţe fatale şi favorizează majoritatea infracţiunilor comise cu violenţă.
 2. Evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolici.
 3. Evitaţi orice conflict cu aceştia, nu îi jigniţi, nu îi încurajaţi.
 4. Nu daţi curs provocărilor persoanelor aflate în stare de ebrietate care se leagă de dumneavoastră. Luaţi măsuri de precauţie, mai ales la ore târzii.
 5. Circulaţi prin locuri iluminate, evitaţi străzile lăturalnice sau locurile rău famate.
 6. Nu daţi de înţeles, mai ales faţă de necunoscuţi, că aveţi bani.
 7. Dacă sunteţi în stare de ebrietate, rugaţi un prieten să vă ducă acasă. Nu acceptaţi să fiţi conduşi de persoane necunoscute.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*