Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

9 pași pentru 9 luni de liniște în așteptarea bebelușului vostru

Dr. Camelia Cojocaru, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Maternitatea Arcadia

Dr. Camelia Cojocaru, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Maternitatea Arcadia

Ați aflat că veți deveni părinți?

Așa e că simțiți că ați primit Darul de Crăciun și sufletele vă sunt inundate de emoție și frumos? Chiar dacă priviți pe geam sau în calendar și datele vă contrazic, vă încurajez să nu renunțați la stare și să vă bucurați de vestea primită.

Primul pas este să vă puneți ordine în gânduri și să porniți la drum cu inima deschisă, convinși că sarcina este un dar minunat și că tot ce veți face bine în cele 9 luni va fi temelia unei vieți frumoase a bebelușului și a dumneavoastră, familia lui.

 Pasul 2 va fi prima vizită la medicul obstetrician pe care îl alegeți să vă fie partener în acest parcurs. E posibil să nu fie de la început acea „chimie” de care se tot vorbește. Dacă doriți un sfat, este important să aveți încredere deplină în medicul dumneavoastră pentru a îi putea încredința gândurile, speranțele și îngrijorările dumneavoastră legate de sarcină.

Pasul 3 în sarcină presupune să aflați statusul dumneavoastră medical din punct de vedere ginecologic și general (consultație, ecografie, bilanț de laborator) întrucât tot organismul participă la binele mamei și al copilului din burtică. Modificările minore ale stării de sănătate vor putea fi gestionate în sarcină prin vizite medicale, analize și uneori tratament simptomatic compatibil cu sarcina. Modificările majore vor avea nevoie de o atenție medicală deosebită, sub supravegherea și a altor medici specialiști când afecțiunile sunt generale și se asociază sarcinii. Este bine ca problemele vechi de sănătate să fie verificate înainte de sarcină deoarece pot fi necesare investigații mai puțin indicate în sarcină, uneori de absolută necesitate.

Pasul 4 va avea drept scop obținerea de răspunsuri medicale de la alte specialități dacă este o problemă mai veche, știută, accentuată în sarcină sau au apărut simptome noi, generale, care vă influențează negativ. Sarcina poate fi un test pentru organismul mamei și uneori lucrurile pot fi lămurite cu o singură vizită medicală, dar alteori pot fi necesari pași suplimentari (analize de laborator specifice, investigații imagistice). Nu vă îngrijorați și țineți aproape de medici: cardiolog, gastroenterolog, nefrolog, neurolog, infecționist, oftalmolog, ORL-ist, hematolog, endocrinolog și, în general, orice alt medic specialist care vă poate ajuta.

Pasul 5. Ați aflat deja dacă organismul dumneavoastră este pregătit de călătoria frumoasă de 9 luni și dacă este nevoie de o grijă medicală specială, stabilind împreună cu medicul dumneavoastră obstetrician calendarul vizitelor, analizele speciale, ajustările alimentare, suplimentul de acid folic, vitaminele necesare, preparatele de fier, suportul hormonal progesteronic. Toate acestea vor fi gândite pentru dumneavoastră, mamă și copil, pentru sarcina prezentă, știind că perioada este fiziologică și nu o afecțiune.

Pasul 6 presupune să aveți cât mai multe informații despre dezvoltarea intrauterină a bebelușului dumneavoastră prin consultațiile obstetricale, ecografiile de etapă și morfologie fetală în toate cele 3 trimestre de sarcină. La acestea se pot adăuga, pentru mai multă liniște, teste de laborator care pot identifica anomalii genetice cu caracter familial sau apărute sporadic chiar și la mame fără risc, foarte tinere (dublu test, triplu test, teste noninvazive genetice, teste prin amniocenteză).

Pasul 7 se referă la perioada în care sunteți deja mari. Simțiți zilnic mișcările fetale în burtică, ați refăcut periodic analizele de laborator uzuale, infecțioase, specifice afecțiunilor asociate sarcinii, ați făcut testul pentru diabetul de sarcină și sunteți bine. Traversarea primelor 2 trimestre de sarcină poate fi foarte blândă și atunci veți spune: „Sunt bine, sunt eu, nici nu simt că sunt gravidă”.

Există însă vulnerabilități și provocări, cum ar fi:

  • Grețuri, vărsături alimentare (matinale cel mai frecvent) care pot merge până la imposibilitatea de a vă alimenta corect. Dacă sunt doar de sarcină o să dispară (cel mai frecvent după 14 săptămâni). Alteori apar dureri pelvine, lombare, asociate sau nu cu sângerări genitale. Dacă sunt doar de acomodare la prezența sarcinii vor răspunde la repaus și/sau tratament (antispastic, hormonal).
  • Tulburările urinare pot să se manifeste de la banalul mers des la baie până la afectare renală. Neglijate, acestea pot necesita tratament de specialitate, uneori și internare.
  • Tahicardia, palpitațiile, creșterea valorilor tensiunii arteriale față de valorile obișnuite pot fi până la un punct caracteristice modificărilor din sarcină, dar există și situații când complică evoluția sarcinii, influențând atât mama cât și fătul.
  • Dureri de cap, dureri de bazin, tulburări de sensibilitate etc.

 

Pasul 8 este rezervat supravegherii unor astfel de situații speciale care solicită mai mult organismul matern și care pot determina vizite medicale mai dese, posibil tratamente recomandate de medici din alte specialități, uneori cu restricții de activitate și alimentare. În tot acest timp este foarte importantă monitorizarea dezvoltării bebelușului și a ritmului său de creștere în uter ca răspuns la provocările pe care le întâmpină organismul matern.

 

Pasul 9 se referă la bilanțul medical clinic, ecografic și de laborator, specific ultimei luni de sarcină. Din fericire, de cele mai multe ori, cele 9 luni trec repede și cu bine. Veți stabili împreună cu obstetricianul dumneavoastră strategia de naștere pentru a încheia frumos această călătorie spre viață. Va fi din nou un moment emoționant în care, ținând cont de argumentele medicale, vă veți sfătui cu medicul dumneavoastră cu privire la varianta de naștere cea mai potrivită pentru a proteja copilul și mama cât de mult este posibil. Sunt convinsă că alegerea făcută bine va fi dovada unei relații frumoase medic-pacient.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*