Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Copacul pe care legea nu îți dă voie să îl tai, nici dacă e crescut în propria curte. Riști o amendă de 10.000 de lei

În România legea interzice tăierea unui anumit copac. Cine nu ține cont de asta, riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Nici măcar dacă a crescut în propria curte nu este voie să-l tai. Copacul cu pricina este nucul, pe care legea îl protejează de orice intervenție din partea omului. Cine taie un nuc, riscă să plătească până la 10.000 de lei amendă, scrie avocatnet.ro.

Pentru tăierea unui nuc crescut pe proprietatea personală, persoanele fizice sau juridice sunt obligate să depună o cerere completată. Doar așa pot tăia acest tip de copac. Inclusă în categoria pomi răzleţi (copaci plantați/crescuți la distanţă unii față de alţii), cultura de nuc este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003.

Cererea respectivă trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de tăierea copacului, interval în care specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură vor face mai multe verificări la fața locului și vor stabili dacă autorizează sau nu tăierea nucului.

Care sunt cele trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii după care se poate acorda aviz pentru tăierea nucilor:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Amenzile pentru cei care taie nuci fără autorizație sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Constatarea contravențiilor şi aplicarea sancțiunilor intră în sarcina organelor de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

Și castanii comestibili intră în această categorie, fiind protejați prin lege.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*