În ultimii ani, modalitatea de acordare a creditelor s-a schimbat, atât în România cât și în celelalte țări ale lumii. Mai mult decât atât, foarte multe domenii de activitate au fost afectate în ultimii ani, fie din cauza restricțiilor impuse de autorități, fie din cauza scăderii consumului. Numărul persoanelor care au avut veniturile reduse a crescut, și este posibil să crească în continuare. Acesta ar fi cam principalul motiv pentru care băncile și-au regândit strategia abordând un set nou de reguli, mai riguroase în baza cărora acordă împrumuturi, fie din considerente personale, fie datorită unor reglementări generale.
Se pare că oamenii apelează la împrumuturi, în general, pentru a-și acoperi alte cheltuieli, pe care nu reușesc să le achite fără ajutor. În general, persoanele care trec pragul băncilor sau a instituțiilor financiare nebancare pentru a solicita un credit, sunt persoane care au nevoie de sume suplimentare de bani pentru a rezolva din situațiile cu care se confruntă. Pe de altă parte, există și un număr în creștere de persoane care apelează la un credit pentru a-și îndeplini un plan sau un vis, creditul fiind o soluție foarte bună pentru că reduce din presiunea de moment și permite structurarea plății pe o perioadă mai lungă de timp.
Ce tipuri de credite bancare sau nebancare sunt la căutare în această perioadă?
Conform unor statistici referitoare la acordarea de credite în România, băncile au acordat împrumuturi noi populației în valoare de peste 23,1 miliarde de lei numai în perioada martie – iunie 2020. Majoritatea fiind solicitate de companii aflate în impas, iar restul reprezentând credite necesare persoanelor fizice, credite de nevoi personale.
În general sunt preferate creditele în lei, decât cel în valută, asta pentru a evita riscul valutar. S-a văzut că persoanele care au apelat un credit în ultima perioadă au fost mult mai precaute, punând în balanță atât nevoile și avantajele imediate, cât și mai multe scenarii neplăcute. Băncile și IFN-urile au aplicat o creditare mai responsabilă, consumatorii au dat și ei dovadă la rândul lor de mai mult mai multă chibzuință.
Totuși, instituțiile financiare nebancare încearcă să vină în întâmpinarea persoanelor cu un proces de aplicare simplu, ușor de parcurs, fără prea multe documente sau drumuri de parcurs, pentru ca solicitantul să poată obțină banii de care are nevoie pentru a-și rezolva problema sau îndeplini dorința. Există un risc pe care instituțiile sunt dispuse să și-l asume, acesta regăsindu-se în general în dobânda ceva mai mare aplicată compartiv cu cea practicată de bănci. Acordarea creditelor de nevoi personale la instituțiile financiare nebancare are condiții de eligibilitate mai puține, dintre care putem enumera câteva care se regăsesc pe lista mai multor IFN-uri:
- Vârstă minimă pentru solicitant este de la 18 sau 20 de ani;
- Trebuie să aibă venituri înregistrate la ANAF, de exemplu minim 1500 lei/luna, chiar dacă sunt venituri realizate din salarii, pensii sau alte tipuri de venituri. Bineînțeles, există posibilitatea să obții un credit și dacă ai veniturile mult mai mici, însă trebuie să ai în vedere posibilitatea ta de achita creditul și dobânda, altfel riști să te pui într-o situție destul de neplăcută;
- Ai nevoie de un singur document, cartea de identitate. Trebuie să fii cetățean român și să ai cont deschis pe numele tău la o bancă din România, pentru a putea primi banii în contul bancar sau direct pe cardul tău. Poți primi banii pe card aproape instant, dacă creditul tău este aprobat;
- Aplicarea este simplă și poate fi făcută online, așadar poți aplica și obține un credit online, din confortul propriei tale case.
Pentru o creditare mult mai responsabilă, atât băncile cât și IFN-urile au derulat în ultima perioadă campanii de informare și responsabilizare a consumatorilor.
Chiar dacă dobânzile bancare s-au modificat în ultima perioadă, creditele acordate de IFN-uri sunt accesibile iar piața oferă o paleta diversificată de produse financiare nebancare și oferte menite să câștige tot mai mult încrederea oamenilor. Acesta este probabil și unul dintre principalele motive pentru care IFN-urile au devenit tot mai populare.
Așdar, acum poți lua un credit de nevoi personale, sub forma unei linii de credit, la care ai 0% dobândă în primele 30 de zile. Poți accesa un credit cu valoare cuprinsă între 200 și 3.000 lei, urmând ca după această perioadă, să plătești o dobândă de 0,7% pe zi.
Pentru creditele cu valori mai mari sau dobândă mai flexibilă, poți alege un credit cu rate egale, care poate fi accesat pe o perioadă de maxim 60 de luni, iar suma creditată poate fi cuprinsă între 500 și 10.000 lei.