Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Clamparea întârziată a cordonului ombilical

Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie și specialist Pediatrie, Arcadia

Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie și specialist Pediatrie, Arcadia

Clamparea întârziată a cordonului ombilical constă în prelungirea timpului dintre nașterea copilului și pensarea cordonului ombilical.

Deși există multe dezbateri cu privire la momentul optim pentru efectuarea clampării, Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru toate nașterile clamparea tardivă a cordonului ombilical (1 până la 3 minute). Excepțiile sunt: nou-născutul este asfixiat și este necesară resuscitarea imediată, are nevoie de reanimare neonatală sau există o problemă cu placenta. 

Unele studii susțin că întârzierea clampării cordonului ombilical poate avea efecte pozitive atât asupra prematurilor, cât și asupra bebelușilor născuți la termen: creșterea transfuziei placentare, o creștere cu 60% a celulelor roșii și o creștere cu 30% a volumului sanguin neonatal. Nou-născutul primește astfel o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem.

Un alt beneficiu este scăderea riscului de anemie prin deficit de fier și a efectelor secundare severe asociate deficitului de fier – tulburări cognitive și probleme ale sistemului nervos central. Sângele primit îl ajută pe copil să facă față mai bine trecerii de la viața din uter către lumea exterioară. Plămânii primesc mai mult sânge, schimbul de oxigen având loc fără probleme.

Beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical la un copil prematur sau cu greutate mică la naștere sunt: tensiune arterială mai mare, cantitate mai mare de celule roșii în sânge și mai puține transfuzii de sânge. Totodată, se minimizează riscurile de infecție, hemoragie intraventriculară și enterocolită ulceronecrotică. 

Se presupune că la bebelușii la care s-a realizat clamparea întârziată a cordonului ombilical ar putea exista o incidență mai mare a hiperbilirubinemiei din cauza creșterii rezervelor de fier și, în consecință, un risc crescut de icter. Unele studii au relevat că nu există o diferență semnificativă între nivelurile medii ale bilirubinei serice între cele două categorii de nou-născuți.

Policitemia apare atunci când există un exces de globule roșii în circulație, însă există studii care susțin că nou-născuții la care s-a întârziat clamparea cordonului ombilical nu ar fi fost expuși la un risc crescut de a dezvolta policitemie.

Absorbția întârziată a lichidului pulmonar din cauza creșterii volumului sanguin ar putea provoca tahipnee tranzitorie (adaptare respiratorie dificilă la viața extrauterină), însă studiile derulate au ajuns la concluzia că nu există diferențe cu privire la riscul de detresă respiratorie la nou-născuții la care s-a efectuat clamparea tardivă a cordonului ombilical la naștere.

Nu există dovezi statistice care să demonstreze că întârziarea clampării cordonului ombilical poate duce la creșterea riscului de hemoragie postpartum.

În concluzie, beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical depășesc riscurile ipotetice.

Clamparea tardivă a cordonului ombilical se realizează în siguranță la Maternitatea Arcadia. Pentru informații și programări, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.

 

www.arcadiamami.ro

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*