Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Uterul septat – diagnostic și tratament

Dr. Alina Mihaela Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Dr. Alina Mihaela Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Malformaţiile uterine reprezintă un grup de anomalii ale formei uterului existente încă de la naştere. Deşi în majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, acestea pot avea un impact hotărâtor asupra potenţialului reproductiv al femeii, reprezentând una dintre principalele cauze de avort recurent (aproximativ 18%).

În cadrul malformațiilor uterine, cu cea mai mare frecvenţă se distinge uterul septat, afecţiune care poate creşte riscul de avort cu un procent cuprins între 20% și 40%. Uterul septat se caracterizează prin prezenţa unei benzi de ţesut (sept) care porneşte de la fundul cavităţii uterine şi împarte uterul în două, având lungime variabilă, uneori extinzându-se până la col (uter septat complet) sau vagin.

Deşi este posibilă dezvoltarea unei sarcini normale în condiţiile uterului septat, afecţiunea poate creşte riscul pentru avorturi repetate în trimestrele I şi II de sarcină, naştere prematură, prezentaţie anormală (pelvină), creştere insuficientă a fătului, anomalii ale placentei sau risc de hemoragie la naştere.

Diagnosticul de uter septat poate fi suspicionat la ecografia endovaginală 2D, dar pentru confirmare este necesară ecografia 3D, uneori asociată cu sonohisterografia (procedură ce implică infuzia de soluţie salină sterilă în cavitatea uterină), histeroscopia (procedură minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavității uterine cu ajutorul histeroscopului, un instrument optic foarte subțire), laparoscopia sau RMN.

Descoperirea fortuită a acestei malformaţii uterine la femeile asimptomatice care nu doresc o sarcină nu necesită tratament. Deşi părerile referitoare la necesitatea terapiei sunt încă controversate, majoritatea studiilor au evidenţiat beneficiul major al tratamentului chirurgical în cazul femeilor cu istoric de pierderi de sarcină repetate.

Înaintea intervenţiei se impune o documentare atentă a cazului pentru a diferenţia uterul septat de alte malformaţii uterine congenitale (uter bicorn, uter arcuat).

Tratamentul de elecţie este rezecţia septului uterin pe cale histeroscopică (metroplastie histeroscopică). Sub anestezie, se pătrunde cu ajutorul histeroscopului operator sau a rezectoscopului, pe cale vaginală, prin col până în cavitatea uterină, se inspectează aspectul septului, se localizează ostiumurile trompelor uterine şi se realizează secționarea și înlăturarea septului. După finalizarea procedurii se poate administra local gel cu acid hialuronic pentru a preveni apariţia aderenţelor.

Intervenţia este minim-invazivă, spitalizarea şi recuperarea fiind de scurtă durată. Pot apărea însă şi complicaţii precum: sângerare, infecţie, perforaţie uterină, lezarea colului uterin, aderenţe.

La o lună postoperator este recomandată o reevaluare histeroscopică a aspectului cavităţii uterine, iar începând cu 2 luni postoperator se poate încerca obţinerea unei sarcini.

Beneficiul major al metroplastiei este evidenţiat de creşterea ratei de sarcini normale cu până la 80-90% în cazul femeilor cu antecedente de avort repetat, cât şi creşterea ratei de implantare a embrionilor în cazul fertilizării in vitro (FIV). Procedura, efectuată de un chirurg experimentat, este o metodă simplă şi sigură de restabilire a anatomiei uterine, redând astfel multor femei şansa de a duce până la termen o sarcină normală.

Intervențiile de chirurgie ginecologică minim-invazive se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Programarea unei consultații de Obstetrică-Ginecologie se poate face la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*