Joi 14 Noiembrie 2024, Actualizat 12:00 am

Tratamentul chirurgical minim-invaziv al piciorului plat-valg la copii

În exclusivitate regională, la Spitalul Arcadia, copiii diagnosticați cu picior plat-vlag sunt tratați chirurgical minim-invaziv, fără durere, cu recuperare rapidă și fără cicatrici inestetice. Intervenția se realizează în siguranță de către Dr. George Ionuț Maftei, medic specialist Ortopedie pediatrică, cu experiență în artroerezis.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului ortoped pediatru este pentru a afla de ce copilul are un mers vicios, inestetic, „calcă spre interior” și, pe deasupra, se mai și împiedică. Piciorul plat-valg sau pes plano-valgus (PPV) este adesea cauza acestei serii de simptome.

Controalele periodice la medicul ortoped pediatru, începând cu prima evaluare prin ecografia de șold, sunt foarte importante pentru monitorizarea dezvoltării generale a copilului, mai ales că, până la vârsta de 3 ani, cei mici prezintă în general un aspect de picior plat. Școlarii și adolescenții (8-14 ani) cu această afecțiune au nevoie de tratament ortopedic, mai ales când apar dureri, fie date de poziția vicioasă a gleznei, fie de către bătăturile care apar, mersul dificil sau alergat dificil duce la multe căzături, sprijinul asimetric duce la încărcarea inegală a greutății, apare dificultatea de a purta un anumit fel de încălțăminte. În plus, în cazul acestei afecțiuni apare deficitul estetic sau stigmatizarea socială.

 

Intervenția de artroerezis, metodă de tratament minim-invaziv, la Spitalul Arcadia

 În prezent, nu sunt studii care să demonstreze eficiența tratamentului conservator al piciorului plat-valg, prin masaj, gimnastică, anumite exerciții fizice etc.

Tratamentul prin ortezare, respectiv aplicarea de susținătoare plantare sau talonete, poate ajuta în unele cazuri. Corecția va fi, însă, parțială, temporară, exclusiv în momentele când pacientul este încălțat.

Tratamentul chirurgical este singurul care corectează complet și permanent, asigură îmbunătățirea calității vieții pacientului, evitarea degradării articulare și apariția eventualelor sechele evolutive. 

Intervenția de artroerezis este cea mai elegantă și eficientă metodă de tratament minim-invaziv. Se realizează o incizie de 1-2 cm și se introduce sub control radioscopic șurubul ce asigură corecția. Șurubul este extra-articular și extra-osos, deci nu blochează creșterea, articulațiile, nu lezează osul și nu cauzează durere, iar riscul de sângerare este minim. Întregul proces chirurgical durează în medie 30 minute, iar riscurile sunt minore.

Recuperarea este imediată. Majoritatea intervențiilor nu necesită imobilizare ghipsată după și mersul se poate relua progresiv, aproape imediat. Cicatricea este practic invizibilă la aproximativ 6-12 luni.

Pentru programarea unei consultații la Ortopedie Pediatrică, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*