Vineri 04 Octombrie 2024, Actualizat acum 277 zile 12:00 am

Acțiuni de informare desfășurate de polițiști în rândul elevilor de Ziua Siguranței pe Internet și Ziua 112

În perioada 08 – 11 februarie 2022, peste 50 de polițiști de la nivelul subunităților și posturilor de poliție, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, au fost implicați în activități de prevenire și informare a elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal din cadrul unităților de învățământ de pe raza județului, temele principale fiind siguranța pe internet și modul de utilizare a numărului unic de urgență 112.

Activitățile au fost asociate Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet (08 februarie) și Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112 (11 februarie).

Aproape 1000 de elevi cu vârste cuprinse între 09 și 18 ani din mediul urban și rural au participat la activități intercative și au derulat proiecte punctuale cu dezvoltarea celor două tematici.

Jocuri de rol și activități tip concurs au fost derulate și la Școala Gimnazială ,,Constantin Morariu” din comuna Pătrăuți sub coordonarea doamnei profesor Florentina Mădălina Ignat.

Au fost purtate discuții privind rețelele de socializare, utilizarea telefoanelor mobile, a calculatoarelor, aspecte privind datele cu caracter personal și comportamentul în cazul în care devin victime. De asemenea, au fost purtate discuții referitor la siguranța copiilor, deplasarea spre și de la domiciliu, bullying și subiecte abordate de copii în cadrul dialogurilor purtate.

În acest context, polițiștii transmit tuturor celor care utilizează Internet-ul să acorde o atenție sporită următoarelor aspecte:
– Nu transmite niciodată persoanelor necunoscute date personale detaliate, date de autentificare ale conturilor de utilizare pentru aplicații de socializare sau pentru conturi bancare;
– Nu folosi aceeași parolă pe mai multe conturi și schimbă parolele periodic;
– Dacă în timpul comunicării on-line, există persoane care te fac să te simți incomod, întrerupe comunicarea; dă-le Block sau Report abuse;
– În locul pozei tale, pentru profil, îți recomandăm să folosești un desen; nu transmite în format electronic fotografii pe care nu ai vrea să le vadă bunicii, părinții sau alți cunoscuți;
– Nu da curs ofertelor care sună prea bine pentru a fi adevărate sau care solicită un răspuns urgent;
– Dacă expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului, iar mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu le deschide!

În ceea ce privește apelarea Numărului Unic de Urgență 112 polițiștii recomandă responsabilitate și apelarea doar în situațiile urgente, apelarea fără motiv sau neîntemeiată putând îngreuna intervențiile și salvarea unor vieți.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*