Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Apare un nou concediu în România! Cine poate să-l solicite

Angajații din România vor beneficia de un nou tip de concediu din 2022. Potrivit unei directive europene, obligatorie pentru țara noastră, angajații își vor putea lua zile libere în anumite condiții. Țara noastră este astfel obligată să modifice Codul Muncii până în luna august 2022 pentru a introduce un nou tip de concediu și pentru a modifica forma contractului de muncă.

Mai exact, este vorba despre o directivă din 2019 ce obligă statele Uniunii Europene să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum cinci zile lucrătoare. Potrivit directivei 1158/2019, angajații care au în grijă o persoană grav bolnavă vor putea cere aceste zile libere. Cu toate acestea, până în acest moment, autoritățile din România n-au inclus un asemenea drept în legislație.

Deși acum se acordă, în general, zile libere pentru evenimentele familiale, fiecare firmă în parte decide câte zile se dau și pentru ce. Însă, odată ce legea va stabili regulile, toți angajatorii vor trebui să respecte un număr minim de zile libere pentru evenimentele familiale. Legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea introduce condiții suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Ce arată Directiva Europeană?

„Pentru a oferi șanse mai mari de a rămâne în câmpul muncii bărbaților și femeilor care au responsabilități de îngrijire, fiecare lucrător ar trebui să aibă dreptul la un concediu de îngrijitor de cinci zile lucrătoare pe an.

Statele membre pot decide ca un astfel de concediu să poată fi efectuat în perioade de una sau mai multe zile lucrătoare, pentru fiecare caz. Pentru a ține cont de sistemele naționale diferite, statele membre ar trebui să poată aloca concediul de îngrijitor cu ajutorul unei perioade de referință, alta decât un an, în funcție de persoana care are nevoie de îngrijire sau sprijin sau în funcție de caz.

Se preconizează o creștere continuă a nevoilor în materie de îngrijire cauzată de îmbătrânirea populației și, în consecință, o creștere concomitentă a prevalenței deficiențelor legate de vârstă.

Statele membre ar trebui să țină cont de creșterea nevoilor în materie de îngrijire atunci când își elaborează politicile în domeniul îngrijirii, inclusiv în ceea ce privește concediul de îngrijitor. Statele membre sunt încurajate să acorde dreptul la concediul de îngrijitor și pentru alte rude, cum ar fi bunicii ori frații sau surorile. Statele membre pot solicita un certificat medical prealabil care să ateste necesitatea unei îngrijiri semnificative sau a sprijinului dintr-un motiv medical grav”, se arată în directiva europeană.

În ceea ce privește modificarea conținutului contractelor de muncă, angajatorii vor fi obligați să furnizeze în scris mai multe informații cu privire la raporturile de muncă. Deși majoritatea elementelor se regăsesc deja în legislația românească, există însă și anumite aspecte care se vor modifica sau care vor fi nou-introduse.

Sursa: Capital.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*