Sâmbătă 13 Aprilie 2024, Actualizat acum 103 zile 12:00 am

Hipertensiunea și sarcina

Dr. Iris Bararu-Bojan, medic specialist Cardiologie, Arcadia

Dr. Iris Bararu-Bojan, medic specialist Cardiologie, Arcadia

Hipertensiunea este cea mai frecventă patologie cardiovasculară care apare în cursul unei sarcini, afectând aproximativ 10% dintre femeile gravide.

Hipertensiunea cronică este definită ca o tensiune arterială care depășeste 140/90 mmHG, valorile tensionale mari fiind prezente de dinaintea sarcinii sau survenind în cursul primelor 20 de săptămâni de gestație. Atunci când valorile tensionale crescute sunt identificate la o gravidă în cursul primelor 20 de săptămâni de sarcină, cel mai frecvent putem spune că este vorba de o hipertensiune cronică.

Pe de altă parte, valorile tensionale crescute instalate într-o maniera acută după 20 de săptămâni devoalează o hipertensiune gestațională și impun evaluări amănunțite pentru a identifica sau a exclude preeclampsia. Preeclampsia poate complica 6% din sarcini, iar incidența de apariție a acestei complicații este de aproximativ 2 ori mai mare la gravidele primipare (la prima sarcină). Valorile tensionale necontrolate pe parcursul sarcinii pot determina probleme importante de sănătate atât la mamă, cât și la făt.

Factorii de risc care duc la apariția hipertensiunii pe parcursul sarcinii se împart în factori majori și factori moderați. Din prima categorie, fac parte: hipertensiunea arterială în sarcina precedentă, maladiile autoimune (LES şi sindromul antifosfolipidic), diabetul zaharat tip I şi II, hipertensiunea arterială cronică. Din categoria factorilor moderați : prima sarcină (vârste extreme ale fertilităţii – sub 16 ani, peste 40 ani), intervalul dintre sarcini > de 10 ani, indicele ponderal ≥ 35 kg/m la prima vizită antenatală, istoric familial de preeclampsie, sarcină multiplă.

Se recomandă determinarea factorilor de risc la prima vizită antenatală a viitoarei mamici. Dacă anumiți factori de risc sunt identificați, se recomandă atenție în monitorizarea sarcinii. Frecvenţa vizitelor antenatale va fi crescută în cazul gravidelor cu riscul moderat (de 2 ori pe lună după termenul de 30 săptămâni). Gravidele cu risc major trebuie să fie adresate cu obligativitate medicului specialist.

Apariţia edemelor generalizate şi adaosul ponderal patologic (1-2 kg pe săptămână) pot fi primul semn potenţial de dezvoltare a preeclampsiei și ca urmare se recomandă monitorizare și mai minuţioasă a stării gravidei.

Pe lângă valorile tensionale crescute (peste 140/90 mmHG), gravidele cu risc de a dezvolta preeclampsie și de avea complicații severe pot prezenta următoarele manifestări clinice și paraclinice: afectare a sistemului nervos central (durere de cap severă persistentă sau nou apărută, somnolenţă, ameţeală, confuzie, convulsii), dereglări vizuale (pete la nivelul câmpului vizual, vedere tulbure sau dublă), afectare a sistemului urinar, implicare a tractului gastrointestinal (dureri abdominale sau sub rebordul costal drept, greaţă şi vomă), afectare a sistemului respirator, afectare a sistemului feto-placentar (dureri permanente puternice în abdomen şi hipertonus uterin, lipsă sau diminuare a mişcărilor fetale. În analizele de laborator se pot observa: creşterea creatininei, creșterea transaminazelor ≥ 2 ori, scăderea trombocitelor sub 100.000 mm, prezența proteinelor în urină.

În toate aceste situații, se recomandă consultarea de urgență a medicului specialist.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*