Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Tradiții și superstiții în Ajunul Bobotezei, prima zi de post negru din an. Cum pot fetele nemăritate să își afle ursitul

Boboteaza sau Botezul Domnuluiziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul, se sărbătorește de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 6 ianuarie. În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se tine post negru, nu se mănâncă si nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învată cã în Ajunul Bobotezei se ajuneazã total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminica sau sâmbãta, nu se tine post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie este pãstrat din perioada secolelor IV-VI, când catehumenii se pregãteau prin post si rugãciune timp de 40 de zile, sã primeascã botezul în seara acestei zile. Dupã ce primeau botezul, puteau sã participe pentru prima data la liturghia credinciosilor si să se împărtăsească, potrivit informatiilor din doctorulzilei.ro. Astãzi, crestinii postesc în aceastã zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintită – Agheasma Mare. Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, în Ajunul Bobotezei.

Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfintite, cum ar fi de pildã, la binecuvântarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, la sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfântului si Marelui Mir.

  • Ajunul Bobotezei se serbeazã prin post, deoarece se spune cã cine va posti în ajun de Boboteazã va avea noroc tot anul.
  • În noaptea de Boboteazã se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplineste dorințele.
  • Ajunul Bobotezei este ziua în care fetele nemăritate își pot visa alesul. Ele trebuie să ceară sau să fure de la preot un fir de busuioc sfințit pe care să îl pună sub pernă în noaptea de dinainte de Bobotează sau să își lege pe degetul inelar un fir de mătase roșie și unul de busuioc cu care să doarmă la mână.
  • Un alt mod de a-și putea afla ursitul este să pună pe pervazul geamului o crenguță de busuioc. Dacă a doua zi aceasta este acoperită de brumă însemnă că se vor căsători cu un bărbat bogat, iar în caz contrar ele se vor mărita cu un fecior sărac.
  • În ajun de Bobotează existã si superstitia conform căreia dacă o femeie se împiedicã si cade pe gheată, atunci,  în viitorul apropiat, va avea loc o căsătorie.
  • O altã superstitie ne mai spune cã cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.
  • Dacă în ajunul Bobotezei e brumă pe pomi, vor fi poame multe. Dacă în ajun de Bobotează picură din streasină atunci va fi o vară ploioasã. Dacã ajunul Bobotezei este unul ploios atunci va fi un an ploios.
  • În directia în care va stropi preotul cu busuiocul muiat în ageasmă, de acolo vor veni ploile de peste an. Dacã în ajunul Bobotezei, când preotul umblă cu „Iordanul” prin sate, îi va scârtâi zăpada sub picioare, atunci va fi un an bogat si rodnic.
  • Primește preotul în casă! Este o tradiție ca în ziua de dinaintea botezului Mântuitorului preotul să treacă cu Iordanul pe la fiecare gospodărie pentru a sfinți locuințele și persoanele din acestea.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*